Srpski i aleksandrijski partrijarsi služili liturgiju u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2017, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski i aleksandrijski partrijarsi služili liturgiju u Beogradu

Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej služili su jutros liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Liturgiji su prisustvovali generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i ambasadori Grčke i Egipta.

Današnja liturgija bila je, kako se navodi, centralni je događaj posete patrijarha >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aleksandrijskog.

Na predlog patrijarha srpskog Irineja, Sveti arhijerejski Sinod SPC dodelio je visoko odlikovanje, orden Svetoga Save I stepena patrijarhu aleksandrijskom i sve Afrike Teodoru II, za istrajnu i delatnu ljubav svesrdno pokazanu prema SPC i srpskom narodu.

Ordenom Svetoga Save 2. stepena, a na predlog Patrijarha srpskog, odlikovani su i članovi pratnje Aleksandrijske crkve, mitropoliti gvinejski Georgije i pilusijski Nifont, dok je sekretar Sinoda arhimadrit Danilo odlikovan Ordenom Svetoga Save 3. stepena.

Najavljeno je da će srpski patrijarh Irinej, zajedno sa episkopima, sveštenstvom i monaštvom, ugostiti patrijarha aleksandrijskog i u manastirima Krušedol, Hopovo, Žiči, Studenici, Sopoćanima, Pećkoj Patrijaršiji, Visokim Dečanima, zatim u gradu Nišu i njegovim hramovima i znamenitostima, kao i manastiru Ravanici.

Poglavari dveju Crkava će se susresti i sa vodećim ličnostima državnog i društvenog života Srbije i razgovarati o aktuelnim pitanjima i problemima sa kojima se suočavaju obe crkve, ali i pravoslavlje i hrišćanstvo u celini, među kojima značajno mesto zauzimaju pitanja uzroka i posledica dosad nezabeleženog stradanja i egzodusa naroda, posebno sa Bliskog Istoka i sa afričkog kontinenta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BG: Srpski i aleksandrijski partrijarsi služili liturgiju

Izvor: B92, 24.Sep.2017

Beograd -- Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej služili su liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru...Današnja liturgija bila je, kako se navodi, centralni je događaj posete patrijarha aleksandrijskog...Na predlog patrijarha srpskog...

Nastavak na B92...

Izložba fotografija i dokumenata „Srbija i Rusija u Velikom ratu“

Izvor: Vostok.rs, 25.Sep.2017, 15:17

Izložba fotografija i dokumenata „Srbija i Rusija u Velikom ratu“, biće otvorena danas u kripti spomen-hrama Svetog Save na Vračaru.. . Izložba se održava u organizaciji Hrama Svetog Save i Fonda Kraljevski dvor, uz podršku Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije i televizije „Hram“,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.