Izvor: RTS, 20.Nov.2020, 16:03

Sinod saopštio: Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save

Patrijarh srpski Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, gde će u nedelju, 22. novembra, biti služeni sveta zaupokojena liturgija i opelo, saopštila je SPC.
Kako se navodi u saopštenju SPC izdatom nakon sastanka Svetog arhijerejskog sinoda, telo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svete liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.
"Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u Hramu Svetog Save na Vračaru s početkom u devet časova. U nastavku svete liturgije biće služeno opelo, a telo patrijarhovo biće sahranjeno u kripti Hrama Svetog Save", ističe se u saopštenju.
Doneta je odluka i da patrijaršijske dužnosti preuzima Sveti arhijerejski sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske pravoslavne crkve, a da Svetom sinodu do izbora novog patrijaha srpskog predsedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom.
Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti arhijerejski sinod je izabrao Njegovo preosveštenstvo episkopa šumadijskog Jovana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC ZVANIČNO SAOPŠTILA VREME I MESTO SAHRANE PATRIJARHA: Sveta liturgija služiće se u nedelju ujutro

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2020

Patrijarh će biti sahranjen u Hramu Svetog Save, a liturgija će biti u nedelju u 9,00 časova na istom mestu..Patrijarh Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, saopštila je danas Srpska pravoslavna crkva...Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju, 22....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

PREDSEDNIK VUČIĆ GOVORIĆE NA SAHRANI PATRIJARHA: Otkriveni svi detalji oproštaja od upokojenog Irineja

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2020

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.., u Beogradu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva...Prethodno, u subotu će njegovi zemni ostaci biti izloženi u Sabornoj crkvi...Za sutra u 8.30 predviđen je doček zemnih ostataka i unošenje u Patrijaršijski dvor....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Telo patrijarha Irineja preneto u Saborni hram

Izvor: Vostok.rs, 21.Nov.2020, 10:08

Pomen blaženopočivšem Patrijarhu i ocu našem Irineju u Patrijaršijskom dovru u Beogradu 21. novembra 2020. godine služili su Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom, Episkop šumadijski g. Jovan, Episkop kruševački g. David i Episkop niški g. Ilarion u molitvenom prisustvu Episkopa remezijanskog...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.