SPC uručila Lukašenku Orden Svetog Save prvog stepena

Izvor: Politika, 12.Jun.2014, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC uručila Lukašenku Orden Svetog Save prvog stepena

BEOGRAD – Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) dodelio je predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku visoko odlikovanje SPC - Orden Svetog Save prvog stepena.

Orden je uručen u četvrtak u svečanom patrijaršijskom salonu povodom zvanične posete Lukašenka Srbiji, a to visoko priznanje predsedniku Belorusije uručio je poglavar SPC, patrijarh Irinej, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << SPC.

Kako je navedeno, orden je Lukašenku dodeljen za delatnu ljubav prema SPC i srpskom narodu, naročito pokazanu njegovim istrajnim zalaganjem na očuvanju celovitosti države Srbije, pružanjem neophodne humanitarne pomoći postradalima u Srbiji posle NATO bombardovanja 1999. godine, kao i u spasavanju ugroženih i pružanju neophodne im pomoći tokom ovogodišnjih katastrofalnih poplava.

„Naša je velika radost i blagodarnost Gospodu što imamo priliku da dočekamo vas, predsednika beloruskog naroda i beloruske države, našeg bratskog naroda, ujedinjenog jednom krvlju i jednom verom i jednom Crkvom, jednom istinom. Mi smo se uvek osećali bliski tom narodu, kao i beloruski narod prema srpskom narodu, kako u prošlosti tako u sadašnjosti”, rekao je patrijarh pozdravljajući Lukašenka.

Patrijarh je dodao da je srećan što je u prilici da pozdravi osvedočenog prijatelja srpskoga naroda, čiji su se prijateljstvo i ljubav pokazali u vremenu velike tragedije Srbije kada je bila bombardovana.

On je takođe rekao da Srbija nikada neće moći da zaboravi, niti da dovoljno zahvali stavu Belorusije po pitanju Kosova i Metohije.

Predsednik Lukašenko zahvalio je na uručenom priznanju, rekavši da ga ono podstiče da još više radi na ujedinjenju „naših bratskih pravoslavnih naroda”.

„Treba da budete uvereni: nikada nećemo izneveriti vas i vaš narod. Koliko smo u mogućnosti, uvek ćemo stajati rame uz rame sa vama. Tako je bilo u vreme bombardovanja, tako je bilo posle rata, tako je bilo za vreme elementarnih nepogoda, tako će biti i ubuduće; uvek ćemo biti pored vas”, istakao je Lukašenko.

Lukašenko je podvukao da će on i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i narodni poslanici i ministri, učiniti sve kako bi narodi Belorusije i Srbije ostali bliski narodi, kao i da će izgraditi čvrstu osnovu za trgovinsku i ekonomsku saradnju.

Beta

objavljeno: 12/06/2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Lukašenku orden SPC

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jun.2014, 05:22

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) dodelio je predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku visoko odlikovanje SPC - Orden Svetog Save prvog stepena. ..Patrijarh Irinej uručuje orden SPC predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku.. ..Orden je uručen u četvrtak u svečanom patrijaršijskom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.