SKANDAL Diler iz Lazarevca izvukao se sa triput manjom kaznom jer NIJE BILO DOKAZA

Izvor: Blic, 29.Jun.2017, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL Diler iz Lazarevca izvukao se sa triput manjom kaznom jer NIJE BILO DOKAZA

Apelacioni sud u Beogradu trostruko je umanjio kaznu Vojinu Koraću (37), navodnom dileru droge iz Lazarevca, jer je preinačio presudu Višeg suda i osudio ga samo za posedovanje heroina!

Korać je uhapšen u maju 2014. u velikoj akciji lazarevačke policije, u kojoj su osim njega uhapšeni još i Vladimir Dimić, Nemanja Paunović i Milan Jovanović. Zaplenjeno je više od 100 grama heroina, marihuana i metadon. Hapšenja su umnogome bila isprovocirana kampanjom udruženja građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Lazarevca „Sveti Sava“, koji su mesecima objavljivali spiskove i fotografije poznatih dilera iz njihovog mesta.

Kod Koraća je nađena ozbiljna količina narkotika: čak 74 grama smeše kofeina, paracetamola i heroina, kao i jedna tableta antidepresiva „ksalola“. Ovaj „sečeni“ heroin se upravo u ovoj formi - u kombinaciji sa kofeinom i paracetamolom - i prodaje.

Istovremeno, prilikom pretresa kod Koraća je nađeno 32.000 dinara, za koje je Viši sud utvrdio da ih je stekao prodajom heroina, pa mu je novac oduzet. Svi ovi podaci navode se i u presudi Višeg suda.

Uprkos svemu, veće Apelacionog suda odlučilo je da direktno preinači ovu presudu, da prekvalifikuje delo - iz dilovanja u posedovanje droge - i da smanji Koraću kaznu sa tri godine i šest meseci zatvora na godinu i tri meseca - što je gotovo tri puta manja kazna.

Obrazloženje suda za ovakvu presudu je sledeće:

„Optužba da je okrivljeni držao drogu u svrhu prodaje nije potvrđena nijednim dokazom, već se zasniva na pretpostavci, te kako nije bilo kupaca, niti telefonske komunikacije koja bi ukazivala na prodaju droge, sredstava koja služe za razmeravanje i pakovanje droge, nema dokaza na osnovu kojih bi se na nesumnjiv način to utvrdilo“, kaže se u obrazloženju Apelacionog suda.

Sud potom navodi da Korać drogu ipak jeste držao za sopstvenu upotrebu, a postoji i „umišljaj okrivljenog“ da tu drogu i proda.

Već ležao zbog dilovanja

Organizacija „Sveti Sava“ objavila je nekoliko meseci pre hapšenja Koraćev „dosije“, u kojem se, između ostalog, navodi i da je „dugogodišnji narkoman i prodavac droge“, te da je osuđivan i bio na izdržavanju zatvorske kazne zbog istog dela. „Početkom 2014, neposredno pre hapšenja, izašao je iz zatvora i nastavio svoj posao“, kaže se u objavi organizacije na Fejsbuku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.