Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2009, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogrebna povorka kreće u četvrtak u devet sati

BEOGRAD - Episkop bački Irinej izjavio je da je predviđeno da će, pored mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, na opelu njegovoj svetosti patrijarhu Pavlu, u četvrtak govoriti i predsednik Srbije Boris Tadić.
Episkop Irinej je u Dnevniku RTS-a rekao da će se predsednik Tadić oprostiti od poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) u ime srpske države i srpskog naroda, gde god on živeo.
Oproštajnu besedu ispred Spomen-hrama svetog Save >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << održaće mestobljusitelj - čuvar trona SPC do izbora novog patrijarha, mitropolit Amfilohije, koji će se od patrijarha oprostiti u ime SPC, a pored njega u ime čitave pravoslavne crkve u svetu oproštajni govor održaće i vaseljenski patrijarh Vartolomej.
Episkop Irinej je podsetio da će opelu i sahrani patrijarha Pavla prisustvovati poglavar Albanske pravoslavne crkve Anastasios i mitropolit Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke Hristifor.
Visoko rangirane delegacije
Irinej je rekao da su ostale prevoslavne crkve najavile visoko rangirane delegacije, a posebno je značajna delegacija Ruske pravoslavne crkve, koju će, umesto patrijarha Kirila, koji je iz zdravstvenih razloga sprečen da prisustvuje, predvoditi stalni član Svetog sinoda u Moskvi, mitropolit Minska iz Belorusije Filaret.
Episkop Irinej očekuje i dolazak visoke delegacije Rimokatoličke crkve sa otprilike 20 članova. Patrijarh Pavle, koji je preminuo 15. novembra na Vojno-medicinskoj akademiji, biće sahranjen u četvrtak, 19. novembra, u 13 sati, na groblju manastira Svetih Arhangela u Rakovici, a pre toga će ispred Hrama Svetog Save, sa početkom u 11 sati, biti održano opelo.
Povorka sa posmrtnim ostacima patrijarha Pavla će u četvrtak, 19. novembra, u 9 sati krenuti iz Saborne crkve u Beogradu, gde je njegovo telo izloženo kako bi mu vernici odali poštu, do hrama Svetog Save na Vračaru gde će biti služeno opelo
Episkop bački Irinej izjavio je danas u Srpskoj patrijaršiji da će centralni događaj na sahrani njegove svetosti patrijarha Pavla biti opelo na platou ispred Spomen-hrama svetog Save kome će moći da prisustvuje naveći broj građana i gostiju iz svih krajeva Srbije i inostranstva.
MUP saopštio putanju povorke
Ceremonijom sahrane predviđeno je kretanje povorke sa kovčegom iz Saborne crkve prema Hramu Svetog Save, ulicama: kneza Sime Markovića, Pop Lukina, Brankova, Zeleni venac, Prizrenska, Terazije, kralja Milana, Slavija, Bulevar oslobođenja do Ulice Krušedolske (gde se iznosi kovčeg i prenosi preko parka do Hrama Svetog Save), navedeno je u današnjem saopštenju MUP-a Srbije. U saopštenju se kaže da će se po završenom opelu u Hramu Sv. Save povorka kretati od Hrama Sv. Save, preko parka, do Bulevara oslobođenja prema manastiru Rakovica sledećim ulicama: Bulevar oslobođenja, Autokomanda, Bulevar oslobođenja, Trošarina, Crnotravska, Borska, Miška Kranjca, patrijarha Dimitrija do manastira Sv. Arhangela Mihajla u Rakovici u Ulici patrijarha Dimitrija.
Parkiranje autobusa sa građanima koji će doći iz unutrašnjosti Srbije i inostranstva kako bi odali poštu preminulom patrijarhu, predviđeno je na prostoru: Ušća, Centra „Sava", hotela Kontinental, Beogradske arene, hale Pionir, Bulevara kralja Aleksandra (desnom stranom), rečeno je MUP-u.
Episkop Irinej je još jednom zamolio građane da, u skladu životnim shvatanjima i skromnošću patrijarha Pavla, ne donose vence i cveće i da umesto toga, ko želi i može, da prilog za hram Svetog Save.
Opelo će biti služeno u 11 sati ispred hrama Svetog Save, a potom će u 12.30 pogrebna povorka preko Banjice krenuti ka manastiru Rakovica gde će patrijarh biti sahranjen u 13 sati.
Episkop Grigorije je apelovao na građane u Rakovici da pogrebnu povorku sačekaju kod manastira i da ne dolaze na opelo kako se ne bi stvarale gužve. On je iz istog razloga pozvao građane koji budu prisustvovali opelu da potom ne idu do manastira Rakovica.
U četvrtak ujutru u 7.30 u Sabornoj crkvi u Beogradu će biti služena i Sveta arhijerejska liturgija za upokojene.
Građani i danas odaju poštu patrijarhu Pavlu
Mnogobrojni građani i danas odaju poštu preminulom patrijarhu Pavlu, čiji su zemni ostaci u otvorenom kovčegu izloženi u Sabornoj crkvi u Beogradu.
Beograđani strpljivo i u miru čekaju u redu ispred Saborne crkve kako bi se poklonili senima pokojnog patrijarha, a u dvorištu hrama pale sveće za pokoj njegove duše.
Kolona građana proteže se od ulaza u crkvu, Ulicom Kralja Petra i delom Knez Mihailove ulice.
Na ulazu u Sabornu crkvu, u kojoj crkveni velikodostojnici služe neprekidnu molitvu, nalaze se dve knjige žalosti u koje se građani upisuju.
Vlada preporučuje slobodan dan
Vlada Srbije usvojila je danas Zaključak kojim se preporučuje svim poslodavcima u zemlji da zaposlenima omoguće plaćeno odsustvo u četvrtak, 19. novembra 2009. godine, na dan sahrane njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.
Železnica CG dala besplatne karte
Vernici iz Crne Gore koji žele da prisustvuju sahrani patrijarha Pavla, a odluče se da idu vozom, putovaće u Beograd o trošku javnog preduzeća Željeznički prevoz Crne Gore.
To preduzeće je sa Železnicom Srbije dogovorilo organizaciju vanrednog, besplatnog voza, koji će iz Bara za Beograd krenuti u sredu u 22 časa, rečeno je danas agenciji Beta u kabinetu direktora Željezničkog prevoza Crne Gore.
Šefica kabineta Kalina Adrović je rekla da je vanredni voz trazila Mitropolija crnogorsko-primorska, ali da ona neće platiti voz. Mitropolija je tražila 20 vagona, a Željeznički prevoz Crne Gore je odobrio 14 vagona, sa oko 1500 sedišta.
Povratak vanrednog voza iz Beograda za Bar predviđen je nakon sahrane patrijarha Pavla, za četvrtak u 18 časova.
Patrijarh Kiril uputio saučešće SPC i mitropolitu Amfilohiju
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uputio je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i vernicima saučešće povodom smrti patrijarha Pavla, objavljeno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve (RPC).
Predskazanje smrti patrijarhove u manastiru Đurđevi stupovi
Pravoslavni narod u Rasu veruje da je pad Jevanđelja tokom liturgije u nedelju u manastiru Đurđevi stupovi bio predskazanje smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla. "U vreme kada se naš patrijarh upokojio mi smo bili na svetoj liturgiji ovde u manastiru Đurđevi stupovi. U toku molitve iznenada se čuo jak prasak u oltaru i na trenutak je sve stalo", objašnjava jedan od vernika Nenad Božinović, koji je u Novi Pazar došao iz Kragujevca.
On kaže da je sa ostalim vernicima koji su prisustvovali liturgiji u ovoj, jednoj od najstarijih srpskih svetinja, čuo dosta jak prasak kada je palo Jevanđenje koje inače stoji uspravno na časnoj trpezi.
"Jevanđelje je zakačilo i kandilo, pa se malo prosulo i ulje iz njega. Nekoliko minuta kasnije saznali smo da se patrijarh Pavle upokojio", priča Božinović koji, kao i mnogi drugi vernici koji su prisustvovali službi, ne veruje da je reč o slučajnosti.
Božinović kaže da mu je sveštenik potvrdio da se takvo nešto ovde nikada nije dogodilo.
"Nekoliko minuta posle toga nazvali su igumana i rekli mu da se naš patrijarh upokojio", ističe Božinović.
U poruci, patrijarh Kiril je naveo da je patrijarh Pavle svojim imenom i likom postao za milione vernika simbol jedinstva SPC i njene čvrstine pred iskušenjima.
"Strog prema sebi asket", do kraja života nosio je breme naroda, krotko i sa ljubavlju ujedinjavao je razdvojena ljudska srca, imao je duboko i svenarodno poštovanje, ocenio je ruski patrijarh.
Po njegovim rečima, veliki autoritet imao je i u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, čiji se vernici mole zajedno sa srpskom braćom i sestrama za pokoj njegove duše.
"Deleći bol SPC zbog teškog i nezamenljivog gubitka, pridružujemo se vašim molitvama o pokojniku", naveo je patrijarh RPC, dodajući da izražava saučešće i članovima Svetog sinoda, vernicima SPC, celom srpskom narodu.
Mitropolit Minski u ime RPC na sahrani
Delegaciju Ruske pravoslavne crkve (RPC) na sahrani patrijarha Pavla predstavljaće mitropolit Minski i Slucki Filaret, rečeno je danas agenciji Beta u Moskovskoj patrijaršiji RPC.
"Delegaciju RPC na sahrani patrijarha Srpske pravoslavne crkve predvodiće mitropolit Minski i Slucki Filaret", rekli su u Sekretarijatu za međupravoslavne odnose Odeljenja za međunarodne veze RPC.
U delegaciji će, po blagoslovu patrijarha Kirila, biti još dva predstavnika crkve, dodao je on.
"Odnosi RPC i SPC su veoma topli, bratski tokom stoleća. A patrijarh Pavle je mnogo doprineo razvoju tih odnosa", kazao je RIA Novosti zamenik šefa Odeljenja jeromonah Filip.
On je podsetio da je patrijarh Pavle mnogo puta bio u Rusiji. "Ruski vernici će ga zapamtiti kao dobrog poglavara, vernika, prijatelja RPC i Rusije u celini", kazao je jeromonah Filip.
Kardinal Sodano papin predstavnik na sahrani
Rimokatolički poglavar papa Benedikt Šesnaesti odredio je kardinala Anđela Sodana za svog predstavnika na sahrani patrijarha Pavla, saopštila je danas Apostolska nuncijatura u Srbiji.
Kardinal Sodano, dekan Kardinalskog kolegija, prisustvovaće u četvrtak sa delegacijom Katoličke crkve opelu na platou ispred hrama Svetog Save u Beogradu, saopštila je nuncijatura.
Katoličku crkvu će, pored delegacije lokalne crkve predvođene beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, predstavljati i delegacija Univerzalne crkve, u kojoj će osim kardinala Sodana biti i apostolski nuncij u Srbiji Orlando Antonini i otac Milan Žust iz Sekretarijata papskog veća za unapređenje jedinstva hrišćana.
Delegacija Katoličke crkve će u sredu u Patrijaršiji mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju uručiti telegram žalosti koji šalje papa Benedikt Šesnaesti, a pre toga će se u Sabornoj crkvi pomoliti i upisati u knjigu žalosti, dodaje se u saopštenju nuncijature.
Dan žalosti u Beogradu
Gradonačelnik Dragan Đilas proglasio je četvrtak, 19. novembar, dan sahrane patrijarha srpskog Pavla, za Dan žalosti u Beogradu, saopšteno je danas iz Uprave grada.
Toga dana, gradska uprava i javna preduzeća organizovaće neometano funkcionisanje i obavljanje poslova od interesa za grad i građane, navedeno je u saopštenju

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opraštanje od srpskog patrijarha

Izvor: Danas, 16.Nov.2009, 20:55

Redovi u kojima građani Srbije, u tišini, čekaju u ulicama oko Saborne crkve u Begradu da se oproste od patrijarha Pavla, koji je preminuo u nedelju ujutru, ne smanjuje se. Mimohod koji je započeo prekjuče po podne, kada je kovčeg sa patrijahovim zemnim ostacima prenet u Sabornu crkvu, malo je...

Nastavak na Danas...

Ko će biti novi Patrijarh

Izvor: Press, 16.Nov.2009

Mitropolit Amfilohije i episkop Grigorije najozbiljniji kandidati za novog patrijarha. Poglavar SPC ipak će na kraju biti izabran izvlačenjem koverata Srpska pravoslavna crkva, prema svom ustavu, novog patrijarha treba da dobije najkasnije do polovine...

Nastavak na Press...

Služene liturgije širom Srpske

Izvor: Press, 16.Nov.2009

Povodom smrti patrijarha srpskog Pavla širom Srpske episkopi su služili liturgije, a vernici masovno posećivali crkve i palili sveće. Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije izjavio je da je s tugom primio vest da se „naš najsvetiji patrijarh, otac duhovni i nacionalni, preselio u večnost". ...

Nastavak na Press...

Pogrebna povorka kreće u četvrtak u devet /video/

Izvor: Blic, 17.Nov.2009

Povorka sa posmrtnim ostacima patrijarha Pavla će u četvrtak, 19. novembra, u 9 sati krenuti iz Saborne crkve u Beogradu, gde je njegovo telo izloženo kako bi mu vernici odali poštu, do hrama svetog Save na Vračaru gde će biti služeno opelo...Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije je Radio-televiziji...

Nastavak na Blic...

Trasa kojom će ići pogrebna povorka

Izvor: S media, 17.Nov.2009

MUP Srbje potvrdio je za Radio S trasu kojom će se u četvrtak kretati pogrebna povoka sa telom patrijarha srpskog Pavla od Saborne crkve do manastira Svetog arhangela Mihajla u Rakovici, gde će patrijarh u 13.00 biti sahranjen. ..Ceremonijom sahrane predvidjeno je kretanje povorke sa kovčegom iz...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.