Patrijarh Porfirije služio parastos na Gazimestanu za stradalnike srpskog roda i kosovske junake

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2023, 09:39

Patrijarh Porfirije služio parastos na Gazimestanu za stradalnike srpskog roda i kosovske junake

Patrijarh Porfirije služio pomen kosovskim junacima na Gazimestanu, uprkos bezbednosnoj neizvesnosti na Kosovu.

Juče, 29. juna, patrijarh srpski Porfirije je obavio svečanu službu na Gazimestanu kako bi odao počast poginulim kosovskim junacima i svim žrtvama srpskog naroda. Srpska pravoslavna crkva je saopštila o ovom događaju.

Uz patrijarha su bili prisutni episkopi Teodosije, Sava, Nektarije i Petar, kao i arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << upravne kancelarije, i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Takođe, patrijarh Porfirije je prethodno služio liturgiju na Vidovdan u manastiru Gračanica, kojoj je prisustvovalo veliki broj ljudi.

Eparhija raško-prizrenska je ranije saopštila da će Vidovdanski parastos, koji se tradicionalno održava na Gazimestanu 28. juna, ove godine biti organizovan u manastiru Gračanica zbog bezbednosne situacije.

Eparhija je donela tu odluku zbog veoma teške situacije na Kosovu, naglašavajući da srpski narod tamo trenutno živi u bezbednosnoj neizvesnosti i osećaju odsustva osnovnih prava i sloboda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.