Patrijarh Irinej služio liturgiju u Hramu Svetog Save FOTO

Izvor: B92, 28.Apr.2019, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej služio liturgiju u Hramu Svetog Save FOTO

Beograd -- Srpski patrijarh Irinej služio je jutros liturgiju u kripti beogradskog Hrama Svetog Save na Vračaru povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa.

Liturgiji, koja počela u 9.00, prisustvovali su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i veliki broj pravoslavnih vernika.

Liturgiju je pratio i hor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Mokranjac", najstarijeg pevačkog društva u Srbiji.

Na liturgiji je pročitana Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja u kojoj je pozvao da po ugledu na Hrista "zagrlimo jedini druge, ne samo one koji nas vole već i neprijatelje naše i oprostimo im kao što je Gospod nama oprostio grehe naše, rekavši: ''Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine''".

Patrijarh je pozvao vernike da se u godini u kojoj srpska crkva slavi svoj veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti, mole za punoću srpskog naroda, onog u otadžbini kao i onog u rasejanju.

Takođe je pozvao i da se raduju uskrsnuću Hristovom i da u ljubavi i slozi čuvaju jedinstvo Svete crkve, da nikada svoje lične ili bilo čije zemaljske interese ne pretpostavljaju interesu Crkve Hristove, ali ni sveopštem ljudskom dobru.

"S posebnim milosrđem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, Svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine", poručio je patrijarh Irinej.

Istakao je i da raznovrsna i bezbrojna razočaranja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju duše i da svuda vladaju nepravda i mržnja, a istina se relativizuje.

"Ljude vrlinskog života klevetaju i progone. To se odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu nego i u globalnim razmerama. Svedoci smo da se danas u celom svetu osnovne hrišćanske vrednosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću ne samo hrišćanstvu tuđi nego i njemu potpuno suprotni sistemi vrednosti", naveo je patrijarh u Vaskršnjoj poslanici.

U tako izopačenom svetu, ukazao je, pravoslavni hrišćani su pozvani da svojim primerom svedoče, bližnjima i daljnjima, pobedu života nad smrću i smisla nad besmislom.

"Crkva ne sme da živi samo za sebe kao zatvorena religijska zajednica, zaokupljena samo pitanjima lične pobožnosti. Dužna je da radošću i iskustvom Vaskrsenja bude činilac mira i pomirenja, ljubavi i solidarnosti, u svecelom čovečanstvu", naveo je poglavar SPC-a.

"Oprostimo dakle jedni drugima! Pomirimo se jedni sa drugima! Zagrlimo jedni druge i hođamo svetim putem božanske ljubavi! Svedočimo ljubav i njome živimo!", naveo je patrijarh i pozvao vernike širom vaseljene da dan Vaskrsenja prosvetle slavjem i zagrljajem, uz tradicionalni pozdrav - Hristost Vaskrse", istakao je srpski patrijarh.
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.