Obeležava se 200 godina niške Saborne crkve

Izvor: JužneVesti.com, 15.Nov.2019, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležava se 200 godina niške Saborne crkve

U subotu 16. novembra, biće upriličeno večernje bdenje u malom Sabornom hramu, gde će službi prisustvovati i srpski patrijarh Irinej. Nakon toga sledi svečana akademija u Svetosavskom domu, a dan kasnije liturgija.

Hram svetih Arhangela u Nišu ili mala Saborna Crkva, podignuta je trudom i zalaganjem dvojice niških mitropolita fanariota - Makarija III i Meletija Mučenika. Izgradnja hrama započeta je, navode organizatori manifestacije, po svemu sudeći, pre 1815. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << godine. U prilog ovome svedoči i zapis na ikoni Sabora svetih Arhangela, koja se danas nalazi na ikonostasu u hramu.

Od 17 sati, u subotu, biće služena večernja služba (Bdenje) u malom Sabornom hramu, kada se očekuje dolazak patrijarha srpskog Irineja, desetak episkopa SPC i sestrinskih-pomesnih crkava, prdstavnika Republike i grada, a nakon toga u 19 sati, održaće se Svečana akademija u Svetosavskom domu u Nišu u čast 200 godina od izgradnje crkve - navode organizatori.

17. novembra, dodaju, biće služena sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu, koju će služiti patrijarh.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.