Nagrada kikindskim osnovcima za Savamobil

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2017, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada kikindskim osnovcima za "Savamobil"

Učenici i nastavnici Osnovne škole ''Sveti Sava'' u Kikindi osvojili su vredna priznanja na nedavno održanom 31. ''Tesla festu'', festivalu istraživača, pronalazača, škola, fakulteta i preduzetnika. Kikinđani su nagrade osvojili za svoj ''Savamobil'', vozilo na tri točka.

Koja je prednost ''Savamobila'' u odnosu na običan bicikl? Zato što ima tri točka, stabilniji je i pogodan za duže relacije jer se nalazi u polu ležećem položaju.

Nije ni čudo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je baš ovo vozilo privuklo veliku pažnju pronalazačima i drugim stručnjacima. Izrada tricikla trajala je skoro godinu dana i uz nekoliko ispravki, bio je spreman za ''Tesla fest''.

''Ne vidim nijedan razlog da ovo ne postane redovno prevozno sredstvo, pogotovo što je benzin svakoga dana sve skuplji. Postavili smo i prtljažnik, nosivosti preko 50 kilograma, pa može da nam koristi za šta god da nam je potrebno'', objašnjava Erne Satler, nastavnik fizike i konstruktor.

Veliku ulogu u izradi ''Savamobila'' imali su učenici osmog razreda, što je podrazumevalo ručno sečenje raznih predmeta sa otpada, a izgleda se takav izazov đacima najviše svideo.

Pored napora, predstavnici Kikinde imali su i žestoku konkurenciju, imajući u vidu da je na festivalu učestvovao veliki broj takmičara iz desetak zemalja, sa preko sto radova. Ipak, prva mesta pripala su upravo Kikinđanima.

''Od Tesla festa dobili smo zlatnu plaketu kao grupa, odnosno škola, nastavnik Satler i ja osvojili smo prvo mesto kao mentori, dok su učenici takođe osvojili prvo mesto", kaže Silvana Reljin, nastavnica tehničkog obrazovanja.

Savamobil je dobio i specijalno priznanje od ruskog državnog tehnološkog Univerziteta Volga.

Najnoviji uspeh kikindskih učenika i nastavnika samo je povod za nova dostignuća.

Možda baš sledeće godine dobijemo napredni ''Savamobil'' potpuno pokriven, kao zamenu za vozila, što i jeste potajna želja naših pronalazača.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.