NOVO LUDILO U REŽIJI CRNE GORE! Udarili na Svetog Savu, skandalozna odluka prosvetne inspekcije u Kotoru!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Sep.2021, 17:00

NOVO LUDILO U REŽIJI CRNE GORE! Udarili na Svetog Savu, skandalozna odluka prosvetne inspekcije u Kotoru!

Nečuveno

Iako je zidove kotorske Gimnazije krasila još od 1984. godine, slika Svetog Save moraće da bude uklonjena iz kabineta za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik.

Kako je saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, Prosvetna inspekcija nedavno je po prijavi roditelja kontrolisala kotorsku Gimnaziju i zatražila od uprave škole da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kabineta, pozivajući se na član 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je precizirano da je "obrazovanje i vaspitanje svetovnog karaktera".

Prethodno je jedan podgorički medij objavio da je roditelj poslao sliku sa roditeljskog sastanka u toj školi, na kojoj se vidi da je na zid iznad školske table pored grba Crne Gore okačena i slika Svetog Save.

Iz škole je nezvanično potvrđeno da su nedavno imali posetu Prosvetne inspekcije, a da je ustanova kontrolisana upravo zbog prijave u vezi sa slikom.

Iz uprave škole napominju i da se niko od roditelja nije obratio nastavnom osoblju ili menadžmentu "niti pismeno niti usmeno".

Da je slika decenijama u kotorskoj Gimnaziji, posvedočio je nekadašnji direktor Mirko Maslovar, koji je ovom školom rukovodio od 1982. do 2011. godine.

- Od 1984, od kad smo se uselili, tamo je slika Svetog Save, u kabinetu za tadašnji srpsko-hrvatskog jezik i književnost, zato što je i književnost Svetog Save bila deo školskog programa - rekao je Maslovar-

On je naglasio da nikada nisu zabeležene primedbe roditelja ili nastavnog osoblja, kao ni inspekcije, zbog te i desetine drugih slika pisaca narodne i srednjovekovne književnosti, i da je reć o slici, a ne o religijskoj ikoni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.