Manastir Svetog Save u Žerovnici svečano proslavio svoju hramovnu slavu

Izvor: KMnovine.com, 04.Feb.2022, 18:29

Manastir Svetog Save u Žerovnici svečano proslavio svoju hramovnu slavu

Manastir Svetog Save u Žerovnici svečano proslavio svoju hramovnu slavu Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, posvećen je muški manastir Eparhije raško-prizrenske u egzilu u Žerovnici na severu Kosova i Metohije.



I ove godine manastir je svečano proslavio svoju hramovnu slavu Svetom Arhijerejskom Liturgijom. Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski u egzilu G.G. Ksenofont uz sasluženje protosinđela >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Evtimija (Milentijevića), protosinđela Damjana (Kovačevića), protosinđela Ignjatija (Stanića), jereja Igora (Dančetovića) i jerođakona Georgija (Radojičića). Ovom sveštenom liturgijskom sabranju prisustvovalo je oko 150 vernika iz raznih krajeva naše otadžbine. Mnogi od njih su se sjedinili sa Gospodom kroz Sveto Pričešće.





Posle Liturgije vladika Ksenofont je izvršio čin rezanja slavskog kolača i blagosiljanja žita koje su u čast Svetog Save prinelo manastirsko bratstvo i ovogodišnji domaćini slave: Saša i Mirjana Miletić iz Leposavića, Milan i Vesna Jezdić iz Leposavića i Stanika, Dragana i Mirjana Radosavljević iz Leposavića.





Za narednu godinu prijavili su se Vladeta i Mirjana Vulović iz Zvečana i Filip Miladinović sa porodicom iz Kosovske Mitrovice.

Svojom arhipastirskom besedom Vladika Ksenofont je ohrabrio i poučio prisutni narod:

„Evo, braćo i sestre, ova naša teška vremena kada mnogi otpadoše od Boga, kada mnogi otpadoše od vjere Hristove pravoslavne, kada mnogi otpadoše od ispravnog, istinskog vjerovanja, kada mnogi otpadoše od Svetoga Save, poziva nas Sveti Sava da se Bogu vratimo, poziva nas Sveti Sava da u jednu sabornu i katoličansku Crkvu, u jednu sabornu i apostolsku katoličansku Crkvu vjerujemo, da vjeru pravilno držimo, da se Bogu molimo, da čuvamo Crkvu pravoslavnu jer sa mnogih strana, kao što reče Sv. Kozma Etolski, alala i balala udarila na Crkvu Božiju pa gleda kako da je razbije, a mi držimo se Svetoga oca našega Save, držimo se apostolskoga učenja, držimo se života pobožnoga u Hristu, jer kako kažem, uz sve te divne plodove koje je taj najveći Srbin ostavi nam do dana današnjega najviše je i najpretežnije čuvati vjeru pravoslavnu. Tome nas uči Sveti naš otac Sava, zato se u našim svetim hramovima i u našim svetim katakombama okupljamo da tu vjeru ispovjedamo, da tu vjeru pečatimo životom svojim, pa ako je potrebno smrću svojom da zapečatimo i da posvjedočimo.

Neka bi dao Bog da nas se ne stidi Sveti Sava pred prestolom Božijim. Ono blijedo lice njegovo neka se radošću obasja, jer Srbi koji u nevolji kukaju živoga se Boga ne sjetiše. Zato čuvajmo se i trudimo se, braćo i sestre, u nevoljama koje proživljavamo i koje svakako još imaju na nas da nadolaze pogotovo na vas Srbe na raspetom Kosovu i Metohiji, koji živite i opstajete i ostajete i trudite se da se ime svetosavsko, da se ime hrišćansko da se ime pravoslavno i srpsko ne ugasi na ovim svetim prostorima. Neka vam Bog da snage da i dalje izdržavate, da ostajete i da opstajete i sa ove i sa one strane Ibra i ne samo na svetom Kosovu i Metohiji nego u svim srpskim zemljama, gdje god se srpsko ime ispovjeda, gdje god se Sveti Sava slavi, gdje god se danas pjeva Svetosavska himna da uskliknemo s ljubavlju svetitelju Savi, da se njemu pomolimo, da sačuva Gospod, da poštedi ostatak ovoga naroda koji ostade, koji se Bogu moli, koji Svetoga Savu molitvama priziva bilo gdje da je na Zemlji ovoj, na šaru ovome zemaljskom u svim srpskim zemljama, pa i po čitavoj Zemlji, kažem, da se oko Svetoga Save okupljamo, oko divnih naših praznika, oko divnih naših svetinja, da tu ime Božije ispovjedamo, da Svetoga Savu proslavljamo i da samo tako Srbima možemo da se nazivamo do onoga krajnjega dana i časa našega života. Amin. Bože daj.“

POGLEDAJTE VIDEO:



Vladika Ksenofont je potom dodelio zahvalnice dobrotvorima manastira. Zahvalnicu su dobili Justin i Danijela Veličković iz Leposavića. Zahvalnica je dodeljena za ispoljenu delatnu ljubav u borbi za očuvanje čistote svetog pravoslavlja i za revnost prema hramu Božijem i njegovom blagoljepiju.





Slavski ručak i prigodan program priređeni su u prelepom ambijentu etno restorana Zavičaj u Žerovnici. Program je obuhvatio prezentaciju žitija Sv. Save u slici i reči preko kino projektora i tradicionalnim recitacijama najmlađih svetosavaca.
Info služba






Fotografije:


































































 
* * *


Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 
Ukoliko Vam više odgovara neki drugi način, konakirajte nas na kmnovine@gmail.com




Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.