Mališani o Svetom Savi - Savindan obeležen u svih 26 Pčelicinih vrtića

Izvor: JuznaSrbija.info, 27.Jan.2021, 20:40

Mališani o Svetom Savi - Savindan obeležen u svih 26 "Pčelicinih" vrtića

Poštujući propisane epidemiološke mere, svaki vrtić JPU "Pčelica" je svečanom priredbom i običajima koji dolikuju obeležavanju slave, proslavio Svetog Savu. Centralna proslava Savindana organizovana je u vrtiću "Panda".

"Uz himnu i recitacije o Svetom Savi, pokazali su da je ovaj svetac i danas neporečiv uzor svima nama", kažu u "Pčelici".

Obeležavanju slave i priredbi mališana prisustvovao je i predsednik gradske opštine Crveni krst, prof.dr >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << Miroslav Milutinović.

Tom prilikom, direktorki JPU “Pčelica”, Svetlani Mitić, uručio je knjige namenjene vrtićima na teritoriji opštine Crveni krst.

Svetlana Mitić čestitala je mališanima školsku slavu i istakla značaj obeležavanja Svetog Save od malih nogu, jer im se na taj način omogućava da svestrano upoznaju i usvoje duhovnu zadužbinu ovog sveca, ali i stvaralaštvo srpskog naroda utemeljeno na toj zadužbini.

Čestitajući prosvetni praznik kolegama, Mitićeva je poželela svima koji rade sa decom da i dalje budu nadahnuti i imaju snage da ostanu na svetosavskom putu i odole svim iskušenjima svog odgovornog poziva.

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog prosvetitelja, prvog književnika,

zakonodavca, graditelja manastira i crkava i pokretača umetničkog i prosvetnog stvaralaštva u njima, a za školsku slavu ustanovljen je 1840.godine na predlog Atanasija Nikolića, rektora iz Kragujevca.

Posle poluvekovne zabrane od uvođenja, 1990. godineponovo se vraća kao školska slava.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.