Kome u Plavu smeta Sveti Sava?

Izvor: TvojPortal.com, 22.Dec.2011, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome u Plavu smeta Sveti Sava?

Izvor:dan.co.me  Na prostoru plavske opštine učestalo je skrnavljenje ili promjena toponimskih naziva, pogotovu sa imenom Sava, i to na objektima koji datiraju još iz davnih vremena. Prije pet-šest godina ime jezerceta Savino oko u Ropojanima kod Vusanja promijenjeno je u Oko Skakavice, a naziv Savina voda (ili Savina česma, kako je neki zovu) u Dolji kod Gusinja je oskrnavljen brisanjem riječi Savina.

Savino kamenje na putu prema Babinom polju više se i ne spominje. Đuričku >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << rijeku, koja izvire iz Đurića u podnožju planine Jasenica i s pritokama se uliva u Lim, sada zovu Plavskom rijekom i trebalo bi samo da poteče uzvodno kako bi opravdala novo ime. Table na ulazu i izlazu iz sela Đurička rijeka prije nekoliko godina su nestale zajedno sa stubovima i niko se i ne trudi da postavi nove. Muhamed Laličić, Miško Pavićević i drugi koji su kao članovi ili rukovodstvo lovačkog društva „Maja Karanfili“ iz Gusinja, bili neimari spomen-obilježja „Savina voda“ kažu da sva ta imena datiraju iz davnih vremena i da tako treba i da ostane. Ukoliko neko hoće da istakne neko novije ime ili zasluge, poručuju oni, neka gradi nova obilježja. 

– Kao što i piše na spomen-obilježju, naše lovačko društvo je još davne 1977. godine napravilo spomen-česmu da posluži narodu i putnicima namjernicima, a u znak sjećanja na vrijeme kada se srećno živjelo. I ovdje, kao i na teritoriji čitave Crne Gore Savinim imenom su nazivani različiti objekti i mjesta u skladu s vjerovanjem da je tuda hodio Sveti Sava. Zato smo se i mi odlučili da spomen-česmu nazovemo Savinim imenom i tu ne vidim ništa loše. Svako vrijeme je imalo svoje ljude i obilježja... Ništa što potiče iz prošlosti ne smije se skrnaviti, jer je to loš primjer za buduća pokoljenja –kaže Pavićević. 
Iz opštinskog rukovodstva konstantno obećavaju da će svi nazivi biti vraćeni u prvobitno stanje, ali to dosad nije učinjeno.

crna gorasveti savaplavsavino okosavina voda
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.