Izvor: RTS, 27.Jan.2023, 15:11

Kako jagodinski osnovci obeležavaju Svetog Savu

U čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva u školama Srbije, cela sedmica je u znaku Svetog Save. Velikom srpskom prosvetitelju biće posvećene svečane akademije i sečenje slavskih kolača na školskim slavama.
Princ i monah, književnik i radnik, vešti diplomata i svetitelj mnogo vrlina u liku Svetoga Save, koji je i posle nekoliko vekova nacionalni simbol i duhovni zaštitnik Srba. O njegovom životu uči se od prvih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << školskih dana, pa ne iznenađuje što deca u Jagodini sa radošću pripremaju priredbe i recitale, da se na Savindan, u najboljem svetlu predstave svojim vršnjacima i roditeljima.

"Deci je najzanimljivije detinjstvo Svetoga Save pa zatim njegov odlazak na Hilandar,boravak na Hilandaru,pomirenje svoje braće", kaže Violeta Joksić, učiteljica.
Sin srpskog župana Stefana Nemanje odrekao se svetovnog života i zamonašio na Svetoj Gori veoma mlad. Bavio se prosvetiteljskim radom prenoseći verske i svetovne pouke,a izdejstvovao je i autokefalnost srpske crkve.Brojna su pitanja đaka o životu Svetog Save.
"U starijim razredima to već budu ozbiljnija pitanja vezana za monaštvo,kako se oni to ne žene,kako na Svetu Goru ne idu žene i tako dalje,tako da ima raznih pitanja", kaže Stefan Vasiljević,veroučitelj.
Sveti Sava smatra se začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, te je i zaštitnik prosvetnih ustanova.
"Obeležavamo na stari i tradicionalan način jer smo imali trogodišnju pauzu a upravo je jedan od najlepših načina, živa reč i živa slika a to je svetosavska priredba", Sanja Pribaković, direktorka OŠ „Rada Miljković".

Kao školska slava Sveti Sava u Srbiji se slavi od polovine 19.veka. Prilika je da se na taj dan pokaže znanje o životu prosvetitelja i državnika čiji život inspiriše i današnje generacije.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.