Kako da niška Palilula pobegne sa začelja Srbije

Izvor: NiskeVesti.rs, 11.Feb.2016, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da niška Palilula pobegne sa začelja Srbije

Socijalno najugroženije stanovništvo u Srbiji živi u niškoj gradskoj opštini Palilula, koja je po mnogim pokazateljima na samom začelju gradova i opština u republici. Prema evidenciji Centra za socijalni rad „Sveti Sava”, od ukupnog broja socijalno ugroženih Nišlija čak 67 odsto živi u toj opštini, prosečna zarada radno sposobnog stanovništva je među najnižim u Srbiji, a ovde je i najviše raseljenih lica sa Kosova i Metohije ili bivših jugoslovenskih republika.

>> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << /> – Iako su podaci poražavajući, ne sedimo skrštenih ruku i ne čekamo da nam s neba stigne poboljšanje socijalnog statusa građana. Već nekoliko godina realizujemo Strateški plan razvoja opštine. Sredstva predviđena budžetom za pomoć socijalnim kategorijama su nedovoljna i zbog toga smo inicirali saradnju sa ustanovama i organizacijama civilnog društva. Obezbeđujemo zdravstvenu zaštitu nemoćnih i starih osoba, stvaramo ambijent jednakih mogućnosti za sve, i za građane na gradskom i seoskom području i u romskim naseljima, a uspešno smo realizovali broje humanitarne akcije podrške teško obolelim mališanima. Istovremeno, koliko možemo, pomažemo decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa posebnim potrebama – kaže predsednik opštine Boban Džunić.
Spremni projekti
Niška gradska opština Palilula pripremila je veliki broj projekata iz oblasti turizma i ugostiteljstva, i planira da u narednih godinu i po dana, uz pomoć državnih organa, obezbedi posao za oko hiljadu svojih stanovnika. To bi bar donekle doprinelo da se pomeri sa dna Srbije.
Mladi su prioritet Palilule, a budući da žive u siromašnoj sredini, koja nema novca za drugačije nagrade, organizovani su besplatni izleti za učenike osnovnih i srednjih škola do okolnih banja i planinskih centara. Mnogo toga čini se i na planu vraćanja poljoprivrednog zemljišta.
– U stalnim smo kontaktima sa Agencijom za restituciju, jer je poljoprivreda najzastupljenija privredna grana i najznačajnija oblast održivog razvoja naše opštine. Osim razvoja ratarske proizvodnje, u planu su obnova i razvoj stočarstva. U skladu sa mogućnostima, ulažemo u razvoj sela i podizanje kvaliteta života na seoskom području. Isto tako mnogo činimo na zaštiti životne sredine. U saradnji sa bugarskom opštinom Ihtiman realizujemo značajan projekat o životnoj sredini, uštedi energije, obnovljivim izvorima energije i pitanjima klimatskih promena. Zahvaljujući tome nema više divljih deponija, uređujemo Memorijalni park „Bubanj”, čuvanjem postojećih zelenih površina naša teritorija je, iako siromašna, lepa. Trenutno investiramo izgradnju dve nove pijace, jedne ispod Delijskog visa na jugozapadu Niša, a druge u naselju Deveti maj, poznatijem kao Novo Selo – navodi Džunić.
On ističe da je grad Niš svrstan je u prvu kategoriju razvijenih gradova u Srbiji, a njegova opština Palilula, sa čak 80.000 stanovnika, nalazi se u četvrtoj kategoriji, što je svojevrstan paradoks.
– Gradske opštine kao naša imaju status „teritorijalne organizacije”. Zbog toga što nismo prepoznati kao prava opština, nemamo mogućnosti da učestvujemo na konkursima za privlačenje podsticajnih sredstava. Grad na to ima pravo, ali mi nemamo i zato se borimo za pravilniju preraspodelu para iz gradskog budžeta, ali i da dobijemo veće nadležnosti – rekao je za „Politiku” Boban Džunić.

Pogledaj vesti o: Sveti Sava,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.