Hram Svetog Save otvoren za posetioce: Prelepo, grandiozno, jedinstveno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2020, 14:17

Hram Svetog Save otvoren za posetioce: Prelepo, grandiozno, jedinstveno

Hram Svetog Save, posle mesec i po dana, ponovo je otvorio svoja vrata vernicima. Unutar najveće pravoslavne svetinje na Balkanu i jedne od najvećih pravoslavnih crkava na svetu, velelepni mozaik, težak više od 320 tona, koji sadrži preko 50 miliona kockica, prvi put je pred očima posetilaca.

Vernici i građani su po obilasku Hrama podelili impresije o mozaiku koji se prostire na površini oko 15.000 kvadratnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << metara, po čemu je Hram jedinstven u pravoslavnom svetu, uz komentare o tome kako moćno i lepo izgleda.

"Nisam očekivala da će tako moćno da izgleda, oduševljena sam. Došla sam samo to da vidim i mislim da je to neverovatno za naše podneblje. Treba da budemo srećni što imamo nešto ovako", utisak je jedne Beograđanke.

Stariji posetilac kaže ostao je nem pred novim izgledom unutrašnjosti Hrama, naglašavajući da to svako treba da vidi.

"Prekrasno, nemam reči da kažem. Bio sam u mnogim državama, ali ovako lepo nisam video", rekao je on.

Fenomenalno, prelepo, grandiozno, bile su reči posetilaca koje je ekipa Tanjuga zatekla ispred Hrama.

"Najlepši Hram na svetu", rekla je jedna starija gospođa koja često posećuje Hram, a drugi posetilac da treba održavati tradiciju i pokloniti se veri.

"Tako ćemo uspeti da u zajedništvu ostvarimo nacionalne ciljeve", smatra on.

I ostali posetioci koji su pristizali imali su slične impresije, ističući da takvu lepotu nisu nikada ranije videli.

Tu je, između ostalih, i ocena sagovornika reportera RTV da se doživljaj ne može rečima opisati. "Ovo je veličanstven doživljaj, zaista. Ovo se ni slikom ni rečima ne može nikome preneti, samo se može osetiti."

Na tek završenom mozaiku, tokom četiri godine, radilo je 600 ljudi, od kojih su polovina ruski umetnici mozaičari. Velelepnim Hram čini i luster, težak gotovo osam tona. Njegov prečnik je 21 metar, dok dužina lanaca, koji ga drže, iznosi ukupno pola kilometra.

"Trenutno se radi na postavljanju poda, kao što možete primetiti, ovde na koti nula", rekao je za RTV sveštenik u Hramu Svetog Save jerej Dragan Šovljanski, i dodao: "već je postavljen na zapadnoj, severnoj i južnoj strani. Nastavljeno je njegovo postavljanje po sredini, dakle, centralnom delu hrama. Radi se na završetku ikonostasa u hramu, gde očekujemo da će ovih dana postaviti i ikone."

U izgradnju Hrama, samo u poslednje tri i po godine, Srbija je uložila 43 miliona evra, a Rusija više od 10 miliona. Do kraja naredne godine treba da bude obnovljen i Svetosavski plato.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne, a posetiocima je omogućen ulazak u Hram večeras do 20 časova.

Zbog pandemije, Hram Svetog Save, čija je gradnja počela pre više od jednog veka, trebalo bi da u potpunosti bude završen do kraja ove godine, umesto, kako je prvobitno bilo najavljeno, do kraja ovog meseca.

Svi koji su došli u Hram danas oko 10 sati nosili su maske, a i distanca se uglavnom poštovala, bududći da u tim trenucima nije bilo gužve, niti redova.

29. oktobra, kako je najavljeno, hram će obići ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Hram Svetog Save otvorio vrata: "Bio sam u mnogim državama, ali ovako nešto lepo nisam video" FOTO

Izvor: B92, 27.Okt.2020

Hram Svetog Save na Vračaru danas je, na praznik Svete Petke, otvorio vrata za posetice, a na platou ispred hrama u kome je pre nekoliko dana završen velelepni mozaik, danas pre podne nije vladala velika gužva.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.