Držimo se Njegoša i kosovskog zaveta

Izvor: BKTV News, 04.Avg.2013, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Držimo se Njegoša i kosovskog zaveta

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej poručio je danas u besedi na liturgiji povodm proslave osam vekova postojanja manastira Đurđevi Stupovi kod Berana, da treba njegovati “zajednički duhovni i kulturni prostor” i pozvao narod na “slogu i ljubav”.

On je istakao da su manastar Đurđevi Stupovi svetinja i nosilac mnogih duhovnih, kulturnih i nacionalnih nasleđa, koja nije lako nositi i koja obavezuju.
“Pitaju nas danas Sveti Nemanjići, episkopi, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << mitropoliti i igumani ove svetinje idemo li njihovim putem, putem Hrista i Svetoga Save? Držimo li se vere njihove Hristove i jesmo li jedinstveni u hristoljublju i rodoljublju, kao što su oni bili? Da li su nam bliže deobe i nesloge od bratske ljubavi, sloge i međusobnog poštovanja?,” pitao je patrijarh u besedi.
Patrijarh Irinej je pružio i odgovor, u kome je pozvao na uzajamnu ljubav i poštovanje.
“Volimo i poštujmo jedni druge, čuvajmo svetinje i neotuđujmo se od njih. Neka među nama bude više čojstva i junaštva, na šta nas upućuje i poziva Marko Miljanov. Držimo se Njegoša, Njegoševe i kosovske misli i kosovskog zaveta”, zaključio je srpski patrijarh u besedi.
Liturgiji su pored velikog broja vernika i građane prisustvovali premijer Srbije Ivica Dačić i ministri, predstavnici Jerusalemske patrijaršije i Ruske Pravoslavne Crkve, dok tom činu nisu prisusatvovali državni zvaničnici Crne Gore.
Crnogorski predsednik Filip Vujanović, koji je bio na čelu odbora za obeležavanje jubileja osam vekova postojanja manastira, prisustvovao je svečanoj akademiji održanoj u subotu uveče. Proslavu jubileja pomogli su Vlada Crne Gore i Opština Berane, saopšteno je na ceremoniji.
Izvor: Beta
Tweet
Pogledaj vesti o: Sveti Sava,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Patrijarh Crnoj Gori: Držimo se Njegoša i kosovskog zaveta

Izvor: Vostok.rs, 04.Avg.2013

04.08.2013. - Neka među nama bude više čojstva i junaštva..Patrijarh Irinej - u besedi na liturgiji povodom proslave osam vekova postojanja manastira Đurđevi Stupovi kod Berana – naglasio je da treba negovati „zajednički duhovni i kulturni prostor“ i pozvao narod na „slogu i ljubav“...On...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.