Badnje veče u Srbiji, pali se badnjak

Izvor: RTS, 06.Jan.2019, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Badnje veče u Srbiji, pali se badnjak

Pravoslavni vernici obeležavaju Badnji dan, kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića. Badnjak se uveče pali na kućnom ognjištu, ali i ispred hramova kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane. Badnji dan je i poslednji dan Božićnog posta.
U prisustvu velikog broja vernika, patrijarh srpski Irinej osveštao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je badnjak na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru. Patrijarh Irinej čestitao je praznik srpskom narodu i poželeo im, i onima u otadžbini, ali i onima u rasejanju, da im Bog daruje mir, slogu i ljubav.

"U naše domove danas će biti unet badnjak, to hrastovo drvo jako i snažno po svojoj prirodi, ali sa puno simbolike", ukazao je Irinej i ispričao da ono simbolizuje život, rođenje Isusa Hrista, njegov ulazak u ovaj svet, u naše domove i srca.
"Ali i da badnjak uđe u sve naše ustanove, u naše naučne ustanove, prosvete ustanove, vojsku koja nas štiti i da sve ono što je naše bude osvetljeno svetlošću drveta života, odnosno svetlošću Hristovom", rekao je Irinej.
Kaže da u današnje vreme ima mnogo nevolje i briga i poželeo da nas Bog sačuva svih nevolja, kao što nas je, navodi, čuvao kroz istoriju.
"Neka bog blagoslovi i naše Kosovo, taj naš sveti kraj, našu svetu zemlju, naš Jerusalim. Tamo gde su naše svetinje, tamo gde je stvarana naša istorija, gde je nikla naša kultura, tamo gde se podizala naša duhovnost, tu našu otačku zemlju da nam Gospod sačuva i da ostane narodu našem, kome je uvek pripadala i bila njegova, da to bude danas i sutra", poručio je Irinej.

On je poželeo srećan praznik uz najradosniji pozdrav "Mir božiji, Hristos se rodi".
Paljenju badnjaka prisustvovali su i potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.
Patrijarh služi i svečano bdenje u kripti Hrama Svetog Save.
Česnica teška 100 kilograma sa tri dukata po tradiciji se lomi na Badnje veče ispred Crkve Svetog cara Konstanina i carice Jelene u Nišu. Liturgiju je služio vladika niški Arsenije sa sveštenstvom, a srećne ruke je bio mladi niški fotograf Vanja Keser. Za još dva dukata iz česnice još se niko nije javio.
Svečano je bilo i širom Vojvodine. U Sremskoj Kamenici u hramu Rođenja Presvete Bogorodice služena je molitva i naloženi su badnjaci.

A do svog rodnog grada ni na praznik nisu mogli da dođu Srbi raseljeni iz Đakovice, iako je njihov dolazak na vreme najavljen kosovskim institucijama. Zbog protesta Albanaca tamošnja crkva ostala je bez badnjaka.
Meštani Gračanice i okolnih mesta na jugu Kosova i Metohije, među kojima su u velikom broju najmlađi sa svojim roditeljima, prisustvovali su paljenju Badnjaka ispred crkve u porti manastira Gračanica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zapaljen osveštani badnjak pred Hramom svetog Save

Izvor: Mondo, 06.Jan.2019

Na platou ispred Hrama svetog Save na Vračaru zapaljen je badnjak koji je osveštao patrijarh srpski Irinej...Patrijarh srpski izrazio je nadu da će Bog sačuvati srpski narod u sadašnjem vremenu punom brige, kao što ga je sačuvao kroz čitavu njegovu istoriju.."Blagodarni smo Gospodu što imamo...

Nastavak na Mondo...

U prisustvu velikog broja vernika u Apatinu organizovano tradicionalno paljenje badnjaka

Izvor: 025info.rs, 06.Jan.2019

Kod Hrama Sabor Svetih Apostola u Apatinu večeras je, u prisustvu nekoliko stotona vernika, organizovano tradicionalno paljenje badnjaka. Paljenju badnjaka prethodilo je večernje bogosluženje koje su vodili apatinski sveštenici Željko Vasić i Mladen Glušac. Pravoslavna crkvena opština obezbedila...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.