Amfilohije naložio badnjak na Cetinju

Izvor: Mondo, 06.Jan.2019, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije naložio badnjak na Cetinju

Ispred Cetinjskog manastira večeras je obavljeno tradicionalno nalaganje badnjaka, koje je blagosiljao i osveštao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Foto: MONDO

Ovo je centralni obred nalaganja badnjaka u Crnoj gori, a prvo su badnjake doneli predstavnici plemena Bajice – Martinovići i Borilovići, a onda i predstavnici ostalih plemena i mesta iz Crne Gore.

Vlast u Crnoj Gori obeležila vek Božićnog ustanka

Mitropolit Amfilohije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je, čestitajući Badnje veče i pozdravljajući sabrane tradicionalnim pozdravom "Mir Božji – Hristos se rodi", rekao da je ovo sveto mesto vekovima svedočanstvo bogoljublja i bratoljublja i tako će biti do kraja sveta i veka.

Badnji dan je, ovo su običaji (FOTO)

Mitropolit crnogorsko-primorski rekao je da pre svega želi da pozdravi decu.

"Svi smo mi Božja deca, ali posebno Hristos Gospod voli dečicu svoju. I rekao je u Jevanđelju: `Pustite decu da dolaze k meni, jer takvih je Carstvo nebesko`. Najmilija bića na zemlji Bogomladencu Hristu su deca", naglasio je mitropolit Amfilohije.

Zapaljen osveštani badnjak pred Hramom svetog Save

On je, između ostalih predstavnika crnogorskih plemena, pozdravio prisutne Starocrnogorce i Bokelje koji su doneli maslinov badnjak koji je, kako je rekao, najbliži Hristu.

"Sva Crna Gora se danas sabrala oko ćivota svetog Petra Cetinjskog, kao što se sabirala i kroz vekove", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je pozdravio i prisutnu braću Ruse "koji su stigli da donesu badnjak". kao i prisutne vernike iz Paragvaja i Argentine.

Priređen je svečani praznični program i posluženje za prisutni verni narod.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BADNJACI I OVE GODINE DELE CRNU GORU: SPC tradicionalno okupila vernike ispred Cetinjskog marastira, a nepriznata CPC ispred dvorvca kralja Nikole (VIDEO)

Izvor: Kurir, 06.Jan.2019

U Crnoj Gori su i ove godine paljena dva Badnjaka - Mitrolopolija crnogorsko primorska SPC ispred Cetinjskog manastira, a nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva ispred dvorca kralja Nikole.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.