Patrijarh Irinej služio božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save, čitana poslanica

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jan.2019, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej služio božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save, čitana poslanica

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej služio je danas u Beogradu u hramu Svetog Save na Vračaru, liturgiju povodom Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika koji označava rođenje Hristovo.

Bogosluženju su prisustvovali ministar inostranih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, princ Aleksandar Karađorđević, predstavnici Rimokatoličke crkve, apostolski nuncije Lučano Surijani i nadbiskup beogradski Stanislav >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Hočevar.

Nakon liturgije, u hramu Svetog Save, kao i drugim crkvama i manastirima SPC, pročitana je božićna poslanica koju je uputio patrijarh Irinej.

"Rođenje Sina Božjeg je za hrišćane centralni, ključni, najvažniji događaj svetske istorije i njegov smisao u apsolutnoj meri utemeljuje hrišćanski način života i hrišćanski pogleda na svet", podsetio je poglavar SPC u poslanici koju je pročitao episkop remezijanski Stefan.

U poslanici je patrijarh Irinej, govoreći o položaju srpskog naroda na Kosovu, naglasio da mu se tamo "oduzima čak i osnovno pravo na život dostojan čoveka".

"Sloboda za srpski narod i za sve druge nije moguća u samoproglašenoj lažnoj državi Kosovo", naglasio je patrijarh Irinej.

On je u poslanici pozvao sve narode sa prostora bivše Jugoslavije na praštanje i pomirenje jer je to "jedini način da se oslobodimo robovanja prošlosti i dnevno-političkim interesima".

"Duboko žaleći i saosećajući sa srpskim i svim ostalim žrtvama nesrećnih ratova na prostoru Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, molimo se novorođenom Bogomladencu, Darodavcu svakog mira, da se mir konačno useli u naša srca, da oprostimo jedni drugima jer je i Gospod oprostio nama sagrešenja naša", istakao je patrijarh Irinej.

On je "duhovnu decu" SPC pozvao da se čuvaju "teških i neoprezno izgovorenih reči, imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo rečima".

"Blage reči leče, gruba reč povređuje, a rane od reči često su grublje i od fizičkih rana", upozorio je patrijarh Irinej.

Božić se slavi tri dana, prvi je 7. januara, kada ujutru, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući dolazaka božićnog slavlja.

Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi položajnik. To je gost, po dogovoru sa domaćinom, mada može biti i neki slučajni namernik. U zdravici ukućanima poželi zdravlje, mnogo sreće i novca.

Pre liturgije, zamesi se testo od kojeg se peče pogača – česnica, u koju se stavi novčić. Iznosi se na na sto, gde je već postavljen svečani ručak, okreće se kao slavski kolač i lomi na delova koliko je ukućana.

Međusobni pozdrav je Hristos se rodi i Vaistinu se rodi. Ovako se pozdravlja od Božića do Bogojavljenja.

Vernici danas slave Božić

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Božić, dan rođenja Isusa Hrista.Božić danas slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara.

Pored Srpske pravoslavne crkve (SPC), između ostalih, to su i ruska i gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora.

Vernici Božić vide kao najradosniji hrišćanski praznik koji se slavi tri dana.

Božić je u Srbiji od jula 2001. godine i jednodnevni državni praznik.

Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući i u crkvama. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent pećine u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.

Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić.

Ljudi se na Božić pozdravljaju sa "Hristos se rodi", a odgovor je "Vaistinu se rodi".

Ukazujući na značaj božićnog praznika, patrijarh SPC Irinej je u Božićnoj poslanici naveo da je "Hristos došao kao Spasitelj svih naroda" ali da "radost darovanog nam spasenja zajedno možemo doživeti samo kroz međusobo praštanje i izmirenje".

Navodeći da "blaga reč leči, gruba reč povređuje", a da su "rane od reči često grublje i od fizičkih rana", patrijarh Irinej je "duhovnu decu" SPC pozvao na međusobno razumevanje, ljubav i praštanje,

"Čuvajmo se teških i neoprezno izgovorenih reči, imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo rečima", naglasio je poglavar SPC.

On je naglasio da se Srbima na Kosovu oduzima čak i osnovno pravo na život dostojan čoveka, kao i da sloboda za srpski narod i sve druge nije moguća u "samoproglašenoj lažnoj državi Kosovo".

On je naveo da to dokazuje i "uvođenje zloglasnih taksi" na srpsku robu, zatim "stalne pretnje, hapšenja, osnivanje takozvane kosovske vojske, čiji je cilj dalje zastrašivanje i konačni izgon svih Srba" sa Kosova.

Patrijarh Irinej je pozvao, u poslanici, na praštanje i pomirenje narode sa prostora bivše Jugoslavije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.