Badnje veče ispred Hrama Svetog Save, zapaljen badnjak

Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Badnje veče ispred Hrama Svetog Save, zapaljen badnjak

Tradicionalno na Badnje veče ispred Hrama Svetog Save, gde su se okupili građani, zapaljen je badnjak.
Parijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej predvodio je osvećenje i nalaganje badnjaka ispred Hrama Svetog Save

Osim velikog broja građana, paljenju badnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prisustvovao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je prethodno razgovarao sa patrijarhom Irinejom. 
Patrijarh je čestitao pravoslavnim hrišćanima širom sveta Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!" i pozvao na jedinstvo srpskog naroda gde god da živi.
Poželeo je srećno Badnje veče Srbima u otadžbini, ali i van nje, koji svoju pravoslavnu veru čuvaju u svojim srcima. Takođe, poželeo je srećan praznik i Srbima u Republici Srpskoj uz poruku da smo jedinstven narod što bi, kako je rekao, voleo da bude slučaj i sa "bratskom Crnom Gorom".
"Narod u Crnoj Gori pokazuje da je srpskog porekla i da čuva srpsku pravoslavnu veru", rekao je Irinej i pozvao da to jedinstvo bude trajno i čvrsto jer svi, kako kaže, nosimo istog Gospoda u našim srcima.

"Nadam se da se ne delimo i da se ne svađamo i da slavimo jednog spasitelja, to želi jedinstvena Srpska pravoslavna crkva. Mi svi dišemo jednim duhom i jednom željom da budemo jedinstveni narod Svetoga Save", poručio je poglavar SPC.
Patrijarh je rekao da smo pred vratima najradosnijeg praznika koji nagoveštava dolazak bogočoveka Isusa Hrista među ljude što je, kako je rekao, najveći događaj u istoriji ljudskog roda.
Govoreći o badnjaku, patrijarh Irinej je kazao da je to drvo života i simbol Hristovog rođenja.
"Crkva nas poziva da čuvamo naše običaje, ali da ne zaboravimo da je suština u Isusu Hristu, koji je zbog nas uzeo ljudski oblik i time pokazao ljubav prema nama", poručio je patrijarh Irinej.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Bez Srpske pravoslavne crkve nema slobode za srpski narod

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jan.2020

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je danas došao u Beograd da Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju prenese pozdrave naroda iz Republike Srpske koji vrlo dobro zna da bez Srpske pravoslavne crkve /SPC/ nema ni slobode za srpski narod.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.