Badnjak ogrejao srpska srca

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2013, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Badnjak ogrejao srpska srca

Vernici Srpske pravoslavne crkve u Melburnu tradicionalno su ispunili hramove na Badnji dan i Badnje veče. Najradosniji hrišćanski praznik obeležen je paljenjem badnjaka i u crkvi Svetog Save u Grinzboru, gde je službu vodio sveštenik Vladislav Šipovac.

Podela badnjaka

Iznošenje badnjaka

Novak u hramu Svete Trojice

Posle službe i osvećenja badnjaka, vernici su duže od sat >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vremena strpljivo čekali da dobiju svoju grančicu, kako bi je poneli kući za zdravlje i dobrobit porodice.

 

Novak u hramu Svete trojice

Na Božić, srpska teniska legenda Novak Đoković posetio je hram Svete trojice u Bransviku gde su ga domaćini radosno primili.

Čar ovog praznika u Grinzborou predstavlja paljenje badnjaka, koje je na trenutak mnogobrojne vernike podsetilo na lepe običaje, koji se neguju u otadžbini uoči Božića.

Iako je u Australiji leto, melburnsko vreme ponovo je pokazalo svoju ćud, pa je u večernjim satima odjednom zahladnelo. Rasplamsala vatra iz naloženog badnjaka pomogla je okupljenim da se ogreju, a deca su uživala u pucketanju hrastovog drveta pod vatrom, koje je podsetilo na radost Hristovog rođenja. Ni ove godine nisu izostali pokloni za najmlađe, pa su kući pošli džepova punih slatkiša, koje im je podario sveštenik Vladislav Šipovac.

Grupa mališana obradovala je prisutne prigodnim recitacijama i pesmama koje su pripremili sa svojim sveštenikom. U crkvenoj sali za sve prisutne služena je besplatna posna večera.

U ponedeljak, u hramovima srpske crkve širom Australije služene su Božićne liturije sa čitanjem poslanice patrijarha Irineja.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hram pun vernika

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2013

U Frankfurtu, vernici pravoslavne veroispovesti proslavili su Božić u crkvi Sv. Luka na Betoven placu. Badnje veče započelo je u prepunom hramu, prazničnom liturgijom koju je održao otac Stojan Barjaktarević praćen pevanjem hora "Svetog Vasilija Ostroškog", kojim je dirigovala Stojna Babić.

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.