Oskrnavljena crkva Svetog Ilije u Varoš Selu kod Uroševca

Izvor: KMnovine.com, 31.Jul.2023, 16:29

Oskrnavljena crkva Svetog Ilije u Varoš Selu kod Uroševca

Oskrnavljena crkva Svetog Ilije u Varoš Selu kod Uroševca Na Crkvi posvećenoj Svetom Iliji u selu Nekodim kod Uroševca polomljeno je nekoliko prozora, potvrđeno je medijima.




Ne zna se ko je to tačno uradio ali u široj okolini ovog i obližnjih naselja, Srba više nema, prognani su nakon NATO agresije 1999. godine.
Grupa vernika bila je tamo da očisti i obiđe crkvu >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << pred crkvenu slavu kada je primetila polomljena stakla na prozorima.


„Crkva je obijena, sa severne strane razbijena su tri prozora i u oltarskom delu jedan prozor. Danas je bio kolačar sa grupom ljudi kako bi očistili crkvu i spremili za proslavu hramovne slave 2. avgusta i videli su da je crkva oskrnavljena”, rekao je uroševački paroh Trajko Vlajković. za Tanjug.


Crkva Svetog Ilije je oskrnavljena i početkom prošle godine ali i maja 2018. kada je osim nje oskrnavljena i crkva u obližnjem Talinovcu.

Iz Nekodima nakon rata albanski teroristi su proterali svo pravoslavno stanovništvo, a prognani iz tog i susednih sela Varoši i Grlice, pre dve godine su zamenili prozore i vrata na crkvi i očistili pravoslavno groblje.

Crkva je udaljena dva kilometra jugoistočno od Uroševca. Obnovljena je 1921. na starim temeljima. Sadašnji izgled crkva je dobila 1993. godine.

Stradala je i tokom martovskog nasilja 2004. godine, kao o obližnja velika pravoslavna crkva u Uroševcu podignuta u čast Cara Uroša 1929 godine.





Na pravoslavnom groblju u Nekodimu u albanskom nasilju je porušeno više srpskih nadgrobnih spomenika. Neki su sanirani, vraćeni na postolja, ali u većem broju su oštećeni.

Do rata 1999. godine u Nekodimu, Varoši i Grlici živelo je oko 100 srpskih pravoslavnih porodica. Nakon rata, a naročito posle NATO agresije, Srbi su proterani i iz Uroševca.





 
* * *




Zbog cenzure i blokiranja svih medija i alternativnih pogleda, pratite naš Telegram kanal



KM novine su jedini nezavisni srpski medij sa Kosova i Metohije koji se u potpunosti oslanja na podršku svojih čitalaca


Pomozite naš rad






 




Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2023 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.