Izvor: Pančevac-online.com, 01.Avg.2023, 16:20

KADA GRMI NA ILIJINDAN, TO JE LOŠ ZNAK Vernici sutra slave Svetog Iliju, a evo kakvo nas vreme očekuje! Ovo su običaji koji se poštuju na ovaj praznik!

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Svetog proroka Iliju. Ilindan uvek pada 2. avgusta i obeležen je crvenim slovom u crkvenom kalendaru. Sveti Ilija je kod nas poznat i kao Ilija Gromovnik. U narodnoj tradiciji Ilija Gromovnik, starozavetni prorok i svetac, gospodar je groma – nebeske vatre i kiše, a pravoslavni hrišćani veruju da […] The post KADA GRMI NA ILIJINDAN, TO JE LOŠ ZNAK Vernici sutra slave Svetog Iliju, a evo kakvo nas vreme očekuje! Ovo su običaji koji se poštuju na ovaj praznik! appeared first on PANČEVAC.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Svetog Iliju nikako se ne valja krstiti, a da biste bili zdravi tokom godine uradite ovo

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 01.Avg.2023

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 2. avgusta praznuju Svetog Iliju Gromovnika, koji je uz svetog Nikolu, najpoštovaniji svetac kod Srba. Svetog Iliju slave ćurčije, terzije, kožuhari, lončari i grnčari, berberi, duvandžije, zlatari, puškari, kantardžije, električari i vodeničari. U...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

DANAS SLAVIMO SVETOG PROROKA ILIJU: Evo šta znači kad zagrmi na Ilindan

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2023, 06:58

Veruje se da se Sveti Ilija vozi svojim plamenim kolima, te kada grmi na ovaj dan, kaže se da to tutnje Ilijina kola...Danas Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju veliki praznik, Svetog Iliju Gromovnika...U narodnoj tradiciji, Sveti Ilija Gromovnik je starozavetni prorok i svetac, poznat...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Sve što se danas uradi đavo bi odneo: Etnološkinja otkriva zašto je Sveti Ilija jedan od najvažnijih svetaca

Izvor: 24sedam.rs, 02.Avg.2023

Ilindan je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom i na ovaj praznik se naročito izbegava bilo kakav rad u polju

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.