DANAS SLAVIMO SVETOG PROROKA ILIJU: Evo šta znači kad zagrmi na Ilindan

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2023, 06:58

DANAS SLAVIMO SVETOG PROROKA ILIJU: Evo šta znači kad zagrmi na Ilindan

Veruje se da se Sveti Ilija vozi svojim plamenim kolima, te kada grmi na ovaj dan, kaže se da to tutnje Ilijina kola.

Danas Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju veliki praznik, Svetog Iliju Gromovnika.

U narodnoj tradiciji, Sveti Ilija Gromovnik je starozavetni prorok i svetac, poznat kao gospodar groma, nebeske vatre i kiše.

Takođe, u narodnom verovanju, Sveti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ilija putuje sankama zimi, zbog čega tada nema nepogoda i groma.

Prema verovanju, Sveti Ilija Gromovnik određuje kada i gde će pasti kiša, kao i kada će biti suša.

Smatra se da donosi oluje i nepogode, te odlučuje kada pucaju gromovi i udaraju munje.

Zbog ovih verovanja, kada na Svetog Iliju pucaju gromovi, narod kaže da svetac gađa đavole i savetuje se da se ne valja krstiti kako bi se đavo ne bi sakrio pod krst, u koji grom ne udara.

Takođe, preporučuje se pažljivo posmatrati mesto gde grom udari jer se veruje da to može biti znak da se tu krije nečastivi.

Na ovaj dan, meštani se često zavetuju nekom svetitelju i očekuju zaštitu.

Postoji apsolutna zabrana rada za sve meštane sela na ovaj praznik.

U skladu s proslavom, vernici danas mogu započeti molitvom Svetom Iliji Gromovniku, koja glasi:

- O prehvalni i predivni proroče Božiji Ilija, koji si zasijao na zemlji životom ravnoangelskim, vatrenom revnošću prema Gospodu Bogu Svedržitelju, znamenjima i preslavnim čudima, zatim po uzvišenoj Božijoj milosti prema tebi nadprirodno uznesen telom na nebo na ognjenim kolima, udostojivši se govoriti sa Spasiteljem sveta preobraženom na Tavoru, i sada stalno prebivaš u raju i stojiš pred prestolom Nebeskog Cara. Usliši nas grešne i nekorisne koji sada stojimo pred tvojom svetom ikonom i usrdno pribegavamo tvome zastupništvu. Moli za nas čovekoljupca Boga da nam daruje duh pokajanja i oproštaj naših grehova i svojom svesilnom blagodaću da nam pomogne da ostavimo put. -

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.