Ilindan - Ilinden: Vučić sa Pendarovskim u Prohoru Pčinjskom

Izvor: JuznaSrbija.info, 02.Avg.2023, 12:55

Ilindan - Ilinden: Vučić sa Pendarovskim u Prohoru Pčinjskom

Na Ilindan i Dan Republike Severne Makedonije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u radnu posetu predsednika te države Steva Pendarovskog. Poseta počela obilaskom manastira Prohor Pčinjski, izveštava RTS.

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog ispred manastira Sveti Prohor Pčinjski.

Vučića i Pendarovskog su u manastiru dočekali vladika vranjski Pahomije i arhimandrit Metodije >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << koji je iguman manastira.

Pendarovski je položio venac kod spomen-česme u porti manastira.

Na dočeku delegacije iz Severne Makedonije su i ministri Nikola Selaković i Bratislav Gašić.

Inače, Vučića su, po dolasku, ispred manastira sačekali građani, sa kojima je razgovarao pre dočeka kolege iz Severne Makedonije.

Prostor oko manastira Svetog Prohora Pčinjskog, kao i sama svetinja, važni su istorijski i geografski i za Srbiju i za Severnu Makedoniju.

Jutros je, u prisustvu vernika, održana zajednička liturgija predstavnika dve pravoslavne crkve.

I prošle godine, na današnji dan manastir je posetio predsednik Severne Makedonije.

To je važan datum, zbog toga što je prvo zasedanje ASNOM-a, odnosno Antifašističkog Sobranja Narodnog oslobođenja Makedonije, održano ovde, što Makedonci smatraju za utemeljenje državotvornosti i jezika.

Prošle godine postavljena je i dvojezična spomen-ploča kao sećanje na taj istorijski događaj.

Inače, Makedonci su obeležavali i obeležavaju današnji dan i u susednom mestu Pelince, koje je nedaleko od granice.

Prošle godine je u manastiru Prohor Pčinjski bila državna delegacija Severne Makedonije i crkvena, kada je posle 80 godina zajedno služena liturgija dve pravoslavne crkve, a posle 18 godina boravio je predsednik Severne Makedonije.

Manastir Sveti Prohor Pčinjski je tokom istorije duge devet i po vekova bio stecište mnogih važnih događaja.

Zadužbina je vizantijskog cara Romana IV Diogena, više puta je dograđivan i obnavljan.
Pogledaj vesti o: Sveti Ilija

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Povezane vesti

Vučić i Pendarovski u Prohoru Pčinjskom: Srbija i Severna Makedonija nemaju otvorenih pitanja

Izvor: JUGpress.com, 02.Avg.2023

PROHOR PČINJSKI..Na Ilindan i Dan Republike Severne Makedonije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u radnu posetu predsednika te države Steva Pendarovskog. Poseta počela obilaskom manastira Prohor Pčinjski, a usledio je sastanak dvojice predsednika. Održana zajednička liturgija srpske...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.