EPISKOP ILARION SLUŽIO PARASTOS SRBIMA UBIJENIM NA KOSOVU: Žrtve ne zaboravljamo!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2022, 00:12

EPISKOP ILARION SLUŽIO PARASTOS SRBIMA UBIJENIM NA KOSOVU: Žrtve ne zaboravljamo!

Vikarni episkop novobrdski Ilarion sa sveštenstvom služio je danas u Cernici parastos trojici Srba koji su u ovom selu na Kosovu i Metohiji ubijeni pre 22 godine.

Episkop Ilarion služio je parastos u Crkvi Svetog Ilije.

- Svaka ulica je ovde u Cernici krvarila posle rata i svi nosite rane toga stradanja. Ali treba da se potrudimo da se to naše stradanje završi u vaskršnjoj radosti, zato što vaskrsenja ne biva bez smrti. Mi se pripremamo za večno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vaskrsenje i radost toga večnog života već sada osećamo - kazao je novopostavljeni vikarni episkop novobrdski Ilarion, prenosi portal televizije Puls.

Parastosu je prisustvovao i načelnik Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga Davor Petković, koji je ukazao na to da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

- Teško je svima nama, posebno porodicama koje su morale da prolaze kroz te tragedije svih ovih godina. Najteže od svega je što nemamo epilog, što nikad niko nije odgovarao. I dokle god imamo takve situacije imaćemo i sukobe - izjavio je Petković, prenosi Puls.

U blizini Gnjilana 28.maja 2000. godine u selu Cernica napadač je otvorio rafalnu paljbu na Srbe koji su se nalazili ispred seoske prodavnice i osim četvorogodišnjeg Miloša, ubio njegovog strica Vojina Vasića i Tihomira Trifunovića, navodi portal televizije Puls.

Ni posle 22 godine počinilac ovog zločina nije procesuiran, iako su, kako tvrde meštani, pronađeni svi potrebni dokazi.

Meštanin Milivoje Nisić je rekao da je od 1999. do 2003. godine u Cernici ubijeno sedmoro ljudi, a da je život preostalih Srba u tom mestu i dalje veoma težak.

U multietničkom selu Cernica do 1999. godine bilo je 128 srpkih porodica sa blizu 800 stanovnika, a danas ih je oko 130 u 44 kuće.
Pogledaj vesti o: Sveti Ilija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.