U Češkoj novih 330 pozitivnih na virus korona što je najveći broj od 3. aprila

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Avg.2020, 10:58

U Češkoj novih 330 pozitivnih na virus korona što je najveći broj od 3. aprila

U Češkoj je u poslednja 24 sata zabeleženo 330 novih slučajeva pozitivnih na virus korona, što je najviši dnevni broj od 3. aprila kada ih je bilo za četiri više.

Sada je ukupno pozitivnih slučajeva 5.436, najviše od početka epidemije, od čega je 131 u bolnici, a do sada je preminuo 391 pacijent.

Na korona semafor mapi češkog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Ministarstva zdravlja jedino Fridek Mistek na istoku Češke sa 42 nova pozitivna slučaja na 100.000 stanovnika u poslednjih nedelju dana i Prag sa 30 novih slučajeva na 100.000 stanovnika su označena zelenom bojom, kao mesta blago povećanog rizika zaraze, dok je u ostatku zemlje rizik prema češkom Ministarstvu zdravlja zanemarljiv.

Prema oceni čeških epidemiologa zanemarljiv je i rizik donošenja zaraze sa letovanja, pošto je od početka letnje turističke sezone u inostranstvu zaraženo samo oko 250 ljudi, od toga 107 čeških turista na letovanju u Hrvatskoj, a najviše pozitivnih sa hrvatskih plaža, 71, vratilo se u toku poslednjih nedelju dana.

Češku je na spisak zemalja odakle će od ponedeljka biti neophodan test na koronavirus ili karantin stavila Grčka, međutim češki premijer Andrej Babiš saopštio je na Tviteru da je razgovarao sa grčkim premijerom, a češki epidemiolozi sa grčkim kolegama i testovi neće biti potrebni.

"Premijer je priznao naše argumente i pisao mi je da će to danas saopštiti. Znači, od ponedeljka ništa neće biti potrebno", poručio je danas češki premijer, a potvrdila je i grčka ambasada u Pragu.

Na letovanje u Grčku se do kraja sezone sprema oko 32.000 čeških turista, a vest da će Česima biti potrebni testovi smanjila je prodaju turističkih aranžmana za 50 odsto.

Češka je u očekivanju povećanog interesovanja Čeha za testove zbog letovanja u inostranstvu povećala broj mesta gde se uzimaju uzorci za testove, uključujući tu i jedno na Vaclavskom trgu u centru Praga za strane turiste koji su u Češkoj.

"Ta mesta će ostati u novom režimu da budu spremna za eventualni porast broja zaraženih", kazao je premijer Babiš.

U Češkoj od 10 miliona stanovnika od početka pandemije i prvog zabeleženog slučaja koronavirusa 3. marta, pozitivna je bila 19.401 osoba, a ozdravilo je do sada 70 odsto zaraženih.

Epidemiologe ne brine toliko povećani dnevni priraštaj pozitivnih na virus korona od jula sve dok se ne povećava bržim tempom broj preminulih i pacijenata kojima je potrebna bolnička nega, posebno teških slučajeva na intenzivnoj nezi. Njihov broj se stabilno drži oko 20, a kapaciteti intenzivne nege u bolnicama su minimalno popunjeni.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U Češkoj novih 330 pozitivnih na virus korona što je najveći broj od 3. aprila

Izvor: Danas, 14.Avg.2020

U Češkoj je u poslednja 24 sata zabeleženo 330 novih slučajeva pozitivnih na virus korona, što je najviši dnevni broj od 3. aprila kada ih je bilo za četiri više.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.