Spahiu: Bez rasvetljavanja zločina Kosovo ne može napred

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Feb.2016, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spahiu: Bez rasvetljavanja zločina Kosovo ne može napred

Izborom Hašima Tačija za predsednika Kosova nema više prepreka za počeak rada Specjalnog suda za ratne zločine OVK, smatra analitičar Nedžmedin Spahiu i ističe da bebz rasvetljavanja zločina Kosovo ne može napred.

Očekuje skoro formiranje tog suda, ali napominje da sve u vezi sa tom pravosudnom institucijom više ne zavisi od Prištine.

Spahiju je u izjavi za Tanjug rekao da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Specijalni sud trebalo da bude formiran uskoro, da su sve formalnosti obavljenje, uključujući i glasanje u parlamentu i potpisivanje dogovora o sudu sa Holandijom, “tako da sada više ne zavisi od Kosova ništa”.

On je podsetio da je već bilo najavljeno da će prve optužnice od strane tužilaca ovog suda biti podignute u januaru i da se do sada to nije dogodilo ali da veruje da će se to desiti tokom prvog dela ove godine.

Kosovo još nosi ratnu hipoteku ali i posleratnu hipoteku kada su se dogodila mnogobrojna politička ubijanja desila na Kosovu i zločini koji treba da budu rasvetljeni i koji drže kosovsko društvo kao taoca,” rekao je Spahiu.

Po njegovim rečima, bez rasvetljavanja tih događaja, bez rasvetljavanja ratnih zločina, kosovsko društvo ne može ići napred.

Jako je važno da Specijalni sud obavi svoj posao kako treba a ne samo površinski kako su to radili do sada UNMIK i Euleks koji su se kompromitovali ulazeći u korupcijske odnose sa lokalnim vlastima, rekao je Spahiu.

Prema pisanju prištinskog dnevnika Kosova sot, prve optužnice pred Specjalnim sudom biće podignute u septembru.

Kako navodi list, pozivajući se na izvore iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, sud će postati operativan u septembru, pošto je kosovska predsednica pre nekoliko nedelja potpisala sporazum o formiranju suda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Simić: Očekujem formiranje suda za OVK

Izvor: RTS, 29.Feb.2016

Predsednik Srpske liste Slavko Simić rekao je da očekuje da se ubrza proces formiranja Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK i da odgovorni za zlodela na Kosovu i Metohiji budu procesuirani. . Simić je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.