Ros: Autonomija nerealna, Pudždemon je bio pod pritiskom da ne proglasi nezavisnost

Izvor: BKTV News, 11.Okt.2017, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ros: Autonomija nerealna, Pudždemon je bio pod pritiskom da ne proglasi nezavisnost

Malo je verovatno da će iko prepoznati Kataloniju na osnovu diskutabilnog referenduma, te je zbog toga najbolje da lider tog španskog regiona Karles Pudždemon obustavi otcepljenje, rekao je bivši britanski diplomata Karn Ros, koji je sarađivao i sa Kosovom, Južnim Sudanom, Zapadnom Saharom i Katalonijom.

Put do toga će zahtevati pritisak od partnera Španije u Evropskoj uniji, rekao je Ros i ocenio da bi potpuno proglašenje nezavisnosti bilo veoma problematično i dovelo >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << bi do sukoba sa Madridom.

Istovremeno, primećuje Ros, Pudždemon je bio pod ogromnim pritiskom da ne proglasi nezavisnost, čak i od zemalja na koje se Katalonija oslanjala za priznanje.

"Na kraju dana, ako želite da budete nezavisni, moraju i kao takve da vas priznaju. Smatram da će steći međunarodnu nezavisnost kada se održi legalan referendum koji Madrid prihvata", ocenio je Ros u intervjuu Rojtersu.

Foto: Tanjug/AP/Manu Fernandez

Kako je rekao, rešenja neće biti sve dok se ne organizuje legalan referendum iza kog će stajati i Madrid.

Odgovarajući na pitanje da li su Katalonci pogrešili održavanjem referenduma, Ros je rekao da nisu imali izbora.

"Nisu imali drugu opciju da nagomilaju pritisak za početak dijaloga", rekao je on.

Pudždemon je u utorak rekao da Katalonija ima mandat za nezavisnost, ali je predložio da se odloži proglašavanje nezavisnosti kako bi se razgovorom s Madridom došlo do sporazumnog rešenja.

Premijer Španije Marijano Rahoj danas je zatražio da Pudždemon razjasni da li je ili nije Katalonije proglasila nezavisnost.

Ustavni sud Španije proglasio je referendum nelegalnim, dok je izlasnost na referendumu bila svega 43 odsto.

Ros je rekao da je mnogo Katalonaca "radikalizovano" otporom Madrida i ponašanjem policije.

"Dodali su ulje na vatru. Sa moje tačke gledišta, legitimna nezavisnost može da se proglasi samo kada se za to izjasni većina stanovništva. Mislim da nije ispravno proglasiti nezavisnost kada nemate jasnu većinu. Kako stvari sada stoje, Katalonija nema takvu većinu", rekao je Ros za Rojters.

Ros je bio savetnik katalonske vlade od jula 2013. do septembra 2015. godine i bio je posvećeni zastupnik samoopredeljenja, ali je rekao da je "nerealno" očekivati rešenje poput veće autonomije za Kataloniju.

Foto: Tanjug/AP/Francisco SecoBivši diplomata takođe navodi primere Crne Gore i Škotske i referendume u te dve države 2006. i 2014. godine. Rojters podseća da je Crna Gora 2006. godine izglasala neavisnost od Srbije, a da je Škotska 2014. godine odlučila da ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva.

"Mislim da bi međunarodna zajednica trebalo da traži da Madrid uradi ono što je Britanija uradila sa Škotskom, odnosno da dozvoli legalan referendum i reši ovo jednom za svagda", rekao je Ros.

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je poziv Pudždemona da se umeša Evropska unija, dok Ros naglašava da bi trebalo da se postigne konsenzus.

Ros je ranije bio na čelu odseka za Bliski Istok britanske misije u Ujedinjenim nacijama, ali se povukao iz službe 2004. godine zbog invazije na Irak. Njegov rad s neprofitnom organizacijom "Nezavisni diplomata" (Independent Diplomat) bio je tema Bi-Bi-Sijevog (BBC) dokumentarca "Slučajni anarhista", koji je premijerno prikazan ove godine na BBC.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.