Ovaj sporazum mogao bi da bude kruna mandata Baraka Obame, ali pod jednim uslovom

Izvor: Blic, 06.Okt.2015, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj sporazum mogao bi da bude kruna mandata Baraka Obame, ali pod jednim uslovom

Ministri trgovine iz 12 zemalja Pacifičkog pojasa postigli su juče sporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP) koji će doneti ukidanje trgovinskih ograničenja i uspostavljanje jedinstvenih standarda u tim zemljama.

A map of the #TPP http://t.co/Fa7oqYxmWA pic.twitter.com/dIpWxiPoFV

Dogovor ima potencijal da izmeni čitave industrije i utiče na sve, od cene sira do troškova lečenja raka.

Transpacifički >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazum (TPP) potpisalo je 12 zemalja koje čine ukupno 40 posto svetske ekonomije. Ovaj sporazum predstavljaće krunu mandata Baraka Obame, pod uslovom da dobije odobrenje Kongresa i parlamenata ostlaih zemalja potpisnica.

Ko će profitirati od TTP-a?

Kritičari ovog sporazuma upozoravaju da će najveću ekonomsku korist iz TTP-a  izvući velike korporacije, a ne radnici. Radnički sindikati ujedinili su se u pokušaju osporavanja TPP-a zbog zabrinutosti oko brojnih pitanja - manipulacije valutama, zaštite životne sredine i zdravlja, sigurnosti hrane, farmaceutskog monopola,  privatnosti na internetu, transparentnosti vlada, kontrole lokalnih jedinica...

Dogovor je žestoko kritikovan zbog stroge tajnosti i onemogućavanja javnosti da ima jasan uvid u stavke. Nacrti koji su procureli u javnost tokom pregovora pokazuju da bi sporazum mogao da korporacijama omogući da tuže vlade zemalja potpisnica na privatnim sudovima, što automatski države stavlja u podređen položaj u odnosu na velike konglomerate.

Protivnici sporazuma takođe tvrde da cilj TPP-a nije slobodna trgovina već geopolitičko manevrisanje i kontrola koje jačaju korporativnu dominaciju nad državama u procesima trgovine i ulaganja.

Leaders of US and Pacific Rim countries unlikely to seal ambitious trade deal this year #TTP http://t.co/L3CvqllYLA pic.twitter.com/BY3pmZKWUU

Zemlje potpisnice TPP sporazuma su SAD, Australija, Bruneji, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

Šta su tačni uslovi sporazuma?

U ovom trenutku maltene je nemoguće znati šta se tačno nalazi u redovima potpisanog TPP sporazuma, i to ne samo za javnost i "običnog čoveka", već i za članove američkog Kongresa, koji imaju ograničen pristup sadržaju sporazuma.

Uprkos tome što su se detalji sporazuma i pregovora više od pet godina čuvali u strogoj tajnosti što je više moguće, neki podaci su ipak procureli u javnost.

Objavljene pojedinosti ugovora upućuju na to da će se multinacionalnim kompanijama i velikim industrijama dodeliti široka ovlašćenja za osnovano osporavanje zakona, pravila, postupaka i sudskih presuda u suverenim državama, pre nego što se unutar Svetske banke ili UN ne uspostave posebni sudovi.

Ovaj sistem je nazvan ISDS sistem (program rešavanja sporova između investitora i države).

Are you down with #TPP? Well you should be, because it’s been passed. @TheResident for #inthenowRT https://t.co/7ktcDYnfSr

"Uvođenje ISDS dovešće do velikog osnaživanja više od 9.000 kompanija iz Japana i drugih članica-potpisnica za pokretanje slučajeva protiv vlade zbog politika koje vrede podjednako za domaće i instrane kompanije", upozoravaju iz udruženja "Public Citizen".

Lekari bez granica: Cene lekova će drastično rasti

"Najveći gubitnici TPP-a biće pacijenti i pružatelji usluga lečenja u zemljama u razvoju", upozoravaju Lekari bez granica.

"TPP je najgori trgovinski sporazum za pristup lekovima u zemljama u razvoju, koje će biti prisiljene da menjaju svoje zakone kako bi u njih ugradile uvredljive zaštite intelektualnog vlasništva za velike farmaceutske kompanije", navodi se u saopštenju Lekara bez granica.

#TPP negotiations concluded- Big losers are patients in developing countries. Negative impact will be enormous. http://t.co/VvP8snPR3m

Kažu da će ovaj sporazum "podići cenu lekova za milione ljudi, nepotrebno proširit monopol i odložiti sniženje cena lekova usled konkurencije na tržištu".

Pregovori su završeni, šta posle?

Države potpisnice za sada većim delom odobravaju nacrt sporazuma.

- U SAD, zbog raznih zahteva Kongresa i podnošenja izveštaja proces koji vodi do konačnog dogovora mogao bi da se oduži na još četiri i po meseca - kaže Lori Valač iz "Public Citizen-a".

Wall Street and other big corporations have won again. In the Senate, I will do all that I can to defeat the #TPP agreement.

On dodaje da mnogi protivnici sporazuma u Kongresu i dalje stvaraju veliku buku, a među njima su Berni Sanders i Hilari Klinton, kao i Donald Tramp.

Sporazum takođe mora da preživi političke hirove i cikluse ostalih 11 zemalja uključenih u proces, što znači da ništa oko sporazuma još nije potpuno sigurno.

Obama: Sporazum će pomoći radnicima

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da će postignuti sporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP) doneti koristi kako američkim radnicima, tako i preduzećima.

Big win for U.S. workers: @POTUS just secured a trade deal that helps the middle class. http://t.co/RCNK0hj6NP #TPP pic.twitter.com/SFXtD1fKys

U danas objavljenom saopštenju, Obama je rekao da će Amerikanci dobiti nekoliko meseci kako bi pročitali sporazum pre njegovog stupanja na snagu, prenosi Rojters, dodajući da TPP, čije je potpisivanje zagovarala SAD, sada ide na razmatranje pred američki Kongres.

Kanada ograničava TTP

Kanadske vlasti saopštile su da će u okviru dogovorenog sporazuma TPP ponuditi trgovinskim partnerima samo ograničen pristup svom zaštićenom tržištu mlečnih prozivoda i živine, javlja Rojters.

Kanadski zvaničnici su saopštili da će u narednih pet godina ponuditi tek 3,25 odsto kanadskog tržišta mlečnih proizvoda, i oko 2,0 odsto tržišta živine.

Tokom pregovora o TPP-u, kanadski poljoprivrednici su tvrdili da će njihovi interesi biti ugroženi, u slučaju da Kanada ponudi previše.

Zvanična Otava će, takođe, staviti poljoprivrednicima na raspolaganje ukupno 4,3 milijarde kanadskih dolara (3,28 milijardi američkih dolara) kako bi im nadoknadila štetu koja može nastati zbog stupanja na snagu TPP-a.

Šinzo Abe pozdravio potpisivanje sporazuma

Japanski premijer Šinzo Abe pozdravio je danas postizanje sveobuhvatnog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), navodeći da će od njega imati korist kako Japan, tako i celi azijsko-pacifički region.

- To je veliko postignuće ne samo za Japan, već i za budućnost čitavog azijsko-pacifičkog regiona. Primio sam izveštaj od ministra privrede Akire Amarija da je za postizanje TPP-a postojala široka saglasnost - rekao je Abe novinarima samo nekoliko trenutka nakon postizanja sporazuma, prenosi Rojters.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.