OBOREN REKORD: Dijamant prodat za 50 miliona dolara

Izvor: Mondo, 14.Nov.2018, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBOREN REKORD: Dijamant prodat za 50 miliona dolara

Britanska aukcijska kuća "Kristi" prodala je dijamant "Ružičasto nasleđe" (Pink Legacy) za više od 50 miliona dolara, čime je oboren svetski rekord kad je reč o ceni ružičastog dijamanta po karatu.

Foto: youtube/screenshot/CBS Philly

Skupoceni dijamant, na jesenjoj aukciji koju je ova aukcijska kuća organizovala u utorak u Ženevi, kupio je poznati draguljar Hari Vinston, saopštio je "Kristi", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prenosi AP.

"Kristi" je očekivao 30 do 50 miliona dolara za dijamant od oko 19 karata, četvrtastog objekta, inače najveći luksuzni ružičasti dijamant koji je ikada obrađen.

POGLEDAO GA BOG: Sveštenik našao džinovski dragulj

Dijamant je, zapravo, prodat po ceni od 44,5 miliona dolara, ali sa "premijom kupca" i drugim troškovima njegova konačna cena je 50,375 miliona dolara.

Pripadao je raniej porodici kolekcionara Openhajmer, a "Kristi" navodi da je reč o jednom od hemijski najčistijih primeraka, sa skoro nimalo nitrogena.

"Pink Legacy" diamond sells for more than $50 million, setting a world record https://t.co/Nsj7YGfWv2pic.twitter.com/vPEoXob3m2

— Bloomberg Asia (@BloombergAsia) 14. новембар 2018.

Rahul Kadakija, šef sektora ove aukcijske kuće za međunarodno draguljarstvo, kaže da je "Kristi" za 251 godinu koliko posluje prodao samo četiri dijamanta teška više od 10 karata u ružičastoj boji.

Fransoa Kirijel, koji rukovodi sektorom te kuće za Evropu, nazvao je ovaj dijamant "Leonardom da Vinčijem" među dijamantima.

"Ružičasto nasleđe" je prodato po izuzetno visokoj ceni od 50 miliona dolara - za 2,6 miliona dolara po karatu, što je svetski rekord kad je reč o ceni jednog ružičastog dijamanta. Prethodni rekord je bio 2,1 milion dolara, ali za mnogo veći kamen, od preko 50 karata", rekao je Kirijel.

U Ženevi će danas američka aukcijska kuća "Sotbi" staviti na prodaju nakit koji je nekada pripadao francuskoj kraljici Mariji Antoaneti, a koji nije viđen u javnosti u proteklih 200 godina, navodi američka agencija.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DA VINČI MEĐU DIJAMANTIMA Ovaj "kamen" je oborio rekord u ceni po karatu

Izvor: Blic, 14.Nov.2018

Britanska aukcijska kuća "Kristi" prodala je dijamant "Ružičasto nasleđe" za više od 50 miliona dolara, čime je oboren svetski rekord kad je reč o ceni ružičastog dijamanta po karatu.

Nastavak na Blic...

Ružičasti dijamant prodat po rekordnoj ceni FOTO / VIDEO

Izvor: B92, 14.Nov.2018

Britanska aukcijska kuća "Kristi" prodala je dijamant "Ružičasto nasleđe" (Pink Legacy) za više od 50 miliona dolara, čime je oboren svetski rekord kad je reč o ceni ružičastog dijamanta po karatu...Skupoceni dijamant, na jesenjoj aukciji koju je ova aukcijska kuća organizovala u utorak u Ženevi,...

Nastavak na B92...

Dijamant "Ružičasto nasleđe" prodat na aukciji za više od 50 miliona dolara!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Nov.2018

Najveći luksuzni ružičasti dijamant koji je ikada obrađen..Skupoceni dijamant, na jesenjoj aukciji koju je aukcijska kuća organizovala u utorak u Ženevi, kupio je poznati draguljar Hari Vinston, saopštio je "Kristi", prenosi AP..."Kristi" je očekivao 30 do 50 miliona dolara za dijamant od oko...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.