Julija Timošenko započela štrajk glađu

Izvor: Blic, 24.Apr.2012, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Julija Timošenko započela štrajk glađu

Kijev - Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja izdržava kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, započela je štrajk gladju u znak protesta zbog "političke represije" u zemlji, izjavio je danas njen advokat Sergij Vlasenko.

- Ona je započela strajk glađu u petak 20. aprila. Ona traži da se zaustavi politička represija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u zemlji - izjavio je Vlasenko u telefonskom razgovoru nakon posete Timošenkovoj u zatvoru u Harkovu.

Julija Timošenko (51) služi kaznu od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sklapanja ugovora sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom 2009.

Ona je bila jedna od ključnih ličnosti "narandžaste revolucije" 2004, a osuđena je, jer je, prema optužnici, kada je bila premijerka, zaključila s Rusijom nepovoljan sporazum o snabdevanju Ukrajine gasom.

Timošenkova optužuje predsednika Viktora Janukoviča da ju je zatvorio da bi se oslobodio svog glavnog političkog rivala. Pre tri dana počelo joj je sudjenje po novoj optužnici kojom se tereti za zloupotrebu javnih fondova tokom 1997-1998. u vreme kada je bila direktor kompanije Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine, kao i

za utaju poreza, zbog čega joj preti kazna i do 12 godina zatvora. Na Zapadu je ocenjeno da je sudjenje Juliji Timošenko politički motivisano.

Povezane vesti: Julija Timošenko prebačena iz pritvora u zatvor Timošenkova upućena na izdržavanje kazne Julija Timošenko ostaje u zatvoru Timošenkovu truju u zatvoru?
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Timošenko štrajkuje glađu u zatvoru

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Apr.2012

Julija Timošenko, bivši ukrajinski premijer koja služi zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja, stupila je u štrajk glađu. Ona je počela štrajk u petak, rekao je njen advokat Serhij Vlasenko agenciji Interfaks. Timošenko je osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kijev: Vlada traži pomoć njemačkih liječnika za Timošenko

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Apr.2012, 14:06

Ukrajina je službeno zatražila od Njemačke da pošalje svoje liječnike kako bi pregledali i liječili Juliju Timošenko koja je u zatvoru počela štrajk gladju. Tim njemačkih liječnika pregledao je  bivšu premijerku početkom mjeseca u zatvoru u Kharkivu gdje izdržava sedmogodišnju kaznu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.