IZRAČUNAO GDE ĆE BITI TREĆI SVETSKI RAT: Rusija neće ratovati, ali evo ko će

Izvor: Kurir, 23.Feb.2016, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZRAČUNAO GDE ĆE BITI TREĆI SVETSKI RAT: Rusija neće ratovati, ali evo ko će

Sukob sile u usponu i sile na zalasku je neminovan, kaže novinar britanskog Independenta.

The next world war will be in the South China Sea https://t.co/HMsswVX32i pic.twitter.com/NDvczDIReP

Treći svetski rat neće izbiti na Bliskom istoku, Korejskom poluostrvu ili nekoj drugoj osetljivoj zoni, nego u Južnokineskom moru, tvrdi Piter Popem.

Zašto tamo? Zato što je realno očekivati da jedna sila >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u usponu (Kina) i jedna čije vreme prolazi (SAD) ukrste oružje.

Britanski novinar smatra da obe zemlje u padaju u takozvanu Tukididovu zamku, nazvanu po čuvenom grkom istoričaru i generalu, koji je u "Istoriji Peloponeskog rata" opisao rat između Atine i Sparte, u kom je i sam učestvovao. Tukidid je zaključio da je taj rat izbio zato što se tadašnja sila Sparta osetila ugroženom zbog uspona nove sile - Atine.

Sličan poredak i odnos snaga svet je video i pred početak Prvog svetskog rata, kada je Britansko carstvo s otvorenim neprijateljstvom gledalo na uspon Nemačkog carstva.

Popem smatra da se slična situacija ponavlja i danas, kada Amerikanci sa sve većim nepoverenjem gledaju ekonomski i vojni uspon Kine. Da nije reč samo o "razmišljanju jednog novinara", svedoči i izjava kineskog predsednika Sjia Đinpinga u septembru lane, kada je u Sijetlu komentarisao baš "Tukididovu zamku":

"Kina želi da produbiti svoj odnos sa SAD po pitanju razvoja obe zemlje, kao i strateških ciljeva. U svetu ne postoji Tukididova zamka. Ali ako velike zemlje budu stalno ponavljale strateške greške, mogle bi da stvore takve zamke", rekao je on.

Popem konstatuje i da Amerikanci imaju daleko najveći vojni budžet na svetu i da u mnogim apektima svoje spoljne politike jesu militaristička nacija, a da je Kina ubedljivo druga po vojnom budžetu, koji povećava iz godine u godinu da bi razvila vojnu tehnologiju koja može da parira američkoj.

Kina iz godine u godinu povećava vojni budžet (Foto: AP)

On takođe podseća na čarku od pre tri nedelje, kad je američki razarač s navođenim projektilima "USS Kertis Vilbur" plovio uz ostrva u Južnokineskom moru na koja pravo polažu Kina, Tajvan i Vijetnam. Kina smatra svojim veći deo Južnokineskog mora, preko kog se svake godine odvija svtska trgovina veća od 5 milijardi dolara.

(Indipendent)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Ovaj novinar tvrdi: "Znam gde će početi TREĆI SVETSKI RAT"

Izvor: Blic, 23.Feb.2016

Novinar britanskog "Independenta" smatra da se istorija ponavlja i ima svoju teoriju o mogućoj lokaciji sledećeg svetskog rata...U zanimljivom članku Piter Popam izneo je svoju teoriju i nije reč ni o Bliskom istoku, a ni o Severnoj Koreji. On smatra da nam opasnost od Trećeg svetskog rata preti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.