Izvor: Beta, 18.Jan.2020, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritičari u Hrvatskoj proglasili 'Dnevnik Diane Budisavljević' za najbolji film 2019.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodelilo je filmu "Dnevnik Diane Budisavljević" rediteljke i scenaristkinje Dane Budisavljević svoju godišnju nagradu "Oktavijan" za najbolji dugometražni igrani film u 2019. godini."Ovo je trinaesta nagrada mom filmu, stvarno je nisam očekivala, drago mi je da su mi je dodelili kritičari", rekla je večeras Dana Budisavljević u petak, na uručenju nagrade u Kulturnom centru Mesnička.Budisavljević je poručila kolegama rediteljima da se ne boje istorijskih tema jer je "istorija nepresušan izvor dobrih priča", prenbela je agencija HINA.Hrvatski kritičari, njih 21, ocenilo je 14 filmova, a laureatu su dali prosečnu ocenu 4,29. "Dnevnik Diane Budisavljević" je priča o zaboravljenoj heroini Drugog svetskog rata, Austrijanki koja je živela u Zagrebu i nije htela da zatvori oči pred strahotama koje su se događale, te je s prijateljima i saradnicima organizovala spasavanje hiljada srpske dece iz ustaških logora."Reč je o inovativnom i za hrvatske okvire izuzetno vrednom i važnom filmskom ostvarenju koji svetlima projektora donosi zaboravljenu priču o ljudskosti i građanskoj hrabrosti u doba kada su životne niti bile bestidno lako i bespoštedno kidane", piše u obrazloženju kritičara. Kako se dodaje, tom nagradom dugometražni prvenac Dane Budisavljević polako zaključuje svoj trijumfalni put po hrvatskim festivalima i bioskopima, a tek će ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kritičari u Hrvatskoj proglasili ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ za najbolji film 2019.

Izvor: Danas, 18.Jan.2020

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodelilo je filmu "Dnevnik Diane Budisavljević" rediteljke i scenaristkinje Dane Budisavljević svoju godišnju nagradu "Oktavijan" za najbolji dugometražni igrani film u 2019. godini.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.