Kritičari u Hrvatskoj proglasili 'Dnevnik Diane Budisavljević' za najbolji film 2019. 1Ekipa filma "Dnevnik Diane Budisavljević" na konferenciji Foto: Promo

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodelilo je filmu „Dnevnik Diane Budisavljević“ rediteljke i scenaristkinje Dane Budisavljević svoju godišnju nagradu „Oktavijan“ za najbolji dugometražni igrani film u 2019. godini.

„Ovo je trinaesta nagrada mom filmu, stvarno je nisam očekivala, drago mi je da su mi je dodelili kritičari“, rekla je večeras Dana Budisavljević u petak, na uručenju nagrade u Kulturnom centru Mesnička.

Budisavljević je poručila kolegama rediteljima da se ne boje istorijskih tema jer je „istorija nepresušan izvor dobrih priča“, prenbela je agencija HINA.

Hrvatski kritičari, njih 21, ocenilo je 14 filmova, a laureatu su dali prosečnu ocenu 4,29.

„Dnevnik Diane Budisavljević“ je priča o zaboravljenoj heroini Drugog svetskog rata, Austrijanki koja je živela u Zagrebu i nije htela da zatvori oči pred strahotama koje su se događale, te je s prijateljima i saradnicima organizovala spasavanje hiljada srpske dece iz ustaških logora.

„Reč je o inovativnom i za hrvatske okvire izuzetno vrednom i važnom filmskom ostvarenju koji svetlima projektora donosi zaboravljenu priču o ljudskosti i građanskoj hrabrosti u doba kada su životne niti bile bestidno lako i bespoštedno kidane“, piše u obrazloženju kritičara.

Kako se dodaje, tom nagradom dugometražni prvenac Dane Budisavljević polako zaključuje svoj trijumfalni put po hrvatskim festivalima i bioskopima, a tek će se videti kada će biti prikazan i na Hrvatskoj televiziji.

Film, nastao u produkciji „Hulahopa“, osvojio je dosad 12 nagrada: posle šest nagrada na Pulskom filmskom festivalu, među kojima je i „Velika zlatna arena“ za najbolji film, nagrađen je, između ostalog, u nemačkom Kotbusu, Beogradu, Zagrebu.

Na dosadašnjim projekcijama u Hrvatskoj je imao više od 31.000 gledalaca, zajedno s prikazivanjem na festivalu u Puli, a u Srbiji i BiH ga je videlo skoro 25.000 ljudi.

Na drugom mestu po broju bodova za godipnju nagradu kritičara Hrvatske je film „Sam samcat“ Bobe Jelčića (ocena 3,52), a na trećem „Moj dida je pao s Marsa“ Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića (3,16).

Najlošije je prošao u hrvatskim bioskopima najgledaniji film u prošloj godini, „General“ Antuna Vrdoljaka, s ocenom 1,38.

Nagrada „Oktavijan“ dodjeljuje se od 1992, a ove godine prvi put van festivalskog konteksta – ranije su najboljim kratkometražnim filmovima „Oktavijani“ dodeljivani na Danima hrvatskog filma, a dugometražnima na Pulskom filmskom festivalu.

Hrvoje Pukšec, predsednik Hrvatskog društva filmskih kritičara, rekao je da je izmeštanje nagrade iz Pule iskorak u skladu sa svetskim trendovima i s logičnim odabirom da se na početku nove kalendarske godine nagrađuju najbolji filmovi iz prethodne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari