Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jul.2019, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska usvojila zakon o zaštiti prava izdavača i novinskih agencija

Francuski parlament je definitivno danas odobrio uvođenje zakonskog prava na nadoknadu za autorska prava novinskih agencija i novinskih urednika, takozvana "srodna prava", s ciljem da se uspostavi ravnoteža sa internet-gigantima, kao što su Gugl i Fejsbuk.

Taj zakon je prvi kojim se u nacionalnom prvosuđu primenjuje evropska direktiva o autorskim pravima usvojena krajem marta u Evropskom parlamentu u Strazburu. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Zakon je usvojen sa 81 glasom "Za" i samo jednim "Protiv".

"Možemo biti ponosni što smo prva evropska zemlja koja primenjuje ovaj deo direktive", rekao je ministar kulture Frank Rister, i dodao da je taj propis apsolutno neophodan za demokratiju i opstanak slobodnih i nezavisnih medija.

Uvođenjem "srodnih prava" treba da se omogući medijima kao što je Novinska agencija Frans pres, da dobiju nadoknadu kada se njihovi tekstovi ponavljaju "onlajn", preko informativnih portala kao što je "Gugl Njus" ili preko društvenih mreža kao što je Fejsbuk.

Zakonom se iz zaštite isključuju takozvane "preterane veze" kada se radi o pojedinačnim rečima ili vrlo kratkim izvodima iz neke publikacije.

Rok za nadoknadu određen je na dve godine, u skladu sa evropskom direktivom.

Usvajanjem ovog zakona otvara se put pregovorima o načinu naplate nadoknade, ili o izboru tela koje bi bilo zaduženo za sakupljanje sredstava i upravljanje njima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Francuska usvojila zakon o zaštiti prava izdavača i novinskih agencija 

Izvor: Danas, 23.Jul.2019

Francuski parlament je definitivno danas odobrio uvođenje zakonskog prava na nadoknadu za autorska prava novinskih agencija i novinskih urednika, takozvana "srodna prava", s ciljem da se uspostavi ravnoteža sa internet-gigantima, kao što su Gugl i Fejsbuk. Članak Francuska usvojila zakon o zaštiti...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.