Drecun: Kurti želi destabilizaciju na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2022, 17:06

Drecun: Kurti želi destabilizaciju na Kosovu i Metohiji

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti očekuje destabilizaciju na Kosovu i Metohiji, sa ciljem da potpuno protera državu Srbiju sa tog prostora.

Drecun je za Tanjug rekao da destabilizaciju mogu da izazovu samo Albanci, a ne Srbi, navodeći da su Albanci pripremili sve što može da izazove i da se upotrebi u eventualnoj destabilizaciji - rasporedili su značajne specijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << snage uz administrativnu liniju na dva administrativna prelaza i dovukli borbenu tehniku i velike količine goriva koje im treba za tu borbenu tehniku.

"Imaju veliku vatrenu moć u odnosu na goloruki srpski narod", rekao je Drecun i istakao da Srbi imaju puno pravo da protestima izraze nezadovoljstvo zbog jednostranih poteza Prištine i da niko nema pravo da ih sprečava u tome, a posebno ne upotrebom sile.

Zato je, naglasio je, veoma važan apel koji je uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić - da se cela situacija razreši na miran, politički način.

"Nažalost, takve apele u Prištini ne čuju", rekao je Drecun i dodao da su Srbi na KiM pod kontinuiranim pritiskom koji im na sve načine otežava život i onemogućava da žive u normalnom okruženju i da planiraju svoju budućnost.

Drecun je rekao da Kurti želi da potpuno protera državu Srbiju sa KiM.

"To mu je sad naročito bitno da uradi sa ovim tablicama i ličnim kartama nepostojeće države Kosovo i spreman je da izazove svakojake incidente, ali ono što je zabrinjavajuće je da apele sa naše strane, koje je predsednik Vučić uputio - da se sve reši mirnim, političkim putem, dogovorom, ne čuju ni neki na Zapadu", rekao je Drecun.

On smatra da SAD-u u ovom trenutku ne odgovara otvaranje kriznog žarišta na Balkanu zbog sveukupne geopolitičke situacije i da Kurti ne uživa ličnu podršku kao političar iz Prištine od strane sadašnje američke administracije, ali da to ne znači da će lažna država Kosovo izgubiti bilo koji procenat podrške od strane SAD.

Drecun je podsetio da je KFOR nadležan za stvaranje sigurnog okruženja za sve koji žive na KiM i ukazao da se svaka upotreba vatrenog oružja od strane pripadnika specijalnih policijskih jedinica protiv golorukog srpskog naroda može tretirati kao ugrožavanje sigurnog okruženja Srba koji žive na severu KiM.

"KFOR je taj koji mora da spreči Prištinu da upotrebi specijalne jedinice i vatreno oružje protiv srpskog naroda", poručio je Drecun.

Naveo je da uskoro sledi promena komandanta KFOR-a i izrazio bojazan da će oni propustiti pravi trenutak za delovanje, te poručio da mora da se deluje preventivno od strane KFOR-a prema Prištini.

Drecun smatra da je, pored svih upozorenja upućenih od strane Vučića, ključna rečenica da će u slučaju da Priština pokuša da izazove masovni pogrom Srba, Srbija pobediti.

"Svi razumeju to veoma dobro", rekao je Drecun.

Naveo je da ne treba zaboraviti da je i srpskom narodu u centralnoj Srbiji dosta svega što radi Priština i da mnogi ljudi sa ove strane administrativne linije mogu samoinicijativno da se organizuju da protestuju protiv ovakve odluke Prištine što, kako je dodao, neće biti lagodna situacija ni za koga.

"Priština je pred odlučujućom dilemom - da li da sada u ovoj fazi krene na nasilje prema Srbima i izazove šire sukobe ili da se povuče i da sve radi na način koji će podrazumevati situaciju koja neće dovesti do širih sukoba", zaključio je Drecun.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.