CDC preporučio ukidanje karantina u slučaju bliskog kontakta sa osobama  zaraženim kovidom

Izvor: VOA, 12.Avg.2022, 06:36

CDC preporučio ukidanje karantina u slučaju bliskog kontakta sa osobama zaraženim kovidom

Najviša američka agencija za javno zdravlje ublažila je smernice u vezi sa kovidom 19, ukidajući preporuku da se Amerikanci izoluju ako dođu u blizak kontakt sa zaraženom osobom. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) takođe su saopštili da ljudi više ne moraju da se drže najmanje dva metra od drugih. CDC se na ove promene odlučio zbog činjenice da je više od dve i po godine  od početka pandemije – oko 95 odsto Amerikanaca - uzrasta 16 godina i stariji -  steklo određeni nivo imuniteta, bilo vakcinacijom ili od infekcije.   „Ova pandemija je trenutno u znatno drugačijoj fazi nego u poslednje dve godine“, rekla je autorka novih smernica Greta Maseti iz CDC-a. Preporuke CDC-a odnose se na sve građane SAD, ali bi promene mogle da budu posebno važne za škole, koje tokom ovog meseca započinju nastavu u mnogim delovima zemlje. Možda i najveća promena u vezi sa obrazovanjem jeste okončanje preporuke da škole rade rutinsko svakodnevno testiranje, iako bi ta praksa mogla ponovo da se uspostavi u određenim situacijama, tokom porasta broja zaraženih, naveli su zvaničnici. CDC je takođe ukinuo preporuku, prema kojoj učenici izloženi kovidu 19 mogu redovno da se testiraju – umesto da budu kod kuće u karantinu – kako bi nastavili da pohađaju školu. Pošto više nema preporuka da se izoluju - gubi se i opcija da se testiraju. Maske se i dalje preporučuju samo u oblastima u kojima se smatra da je prenošenje u zajednici visoko, ili ako se smatra da je osoba pod visokim rizikom od teške bolesti. Školski okruzi širom SAD smanjili su svoje mere predostrožnosti protiv kovid 19 poslednjih nedelja, čak i pre nego što je CDC ublažio svoje smernice. Maske neće biti obavezne u većini školskih okruga kada se nastava ove jeseni nastavi, a neki od najvećih okruga u zemlji su povukli ili eliminisali zahteve za testiranje na kovid 19. Prosečan broj prijavljenih slučajeva i umrlih od kovida 19 bio je relativno ujednačen ovog leta, oko 100.000 slučajeva dnevno i 300 do 400 smrtnih slučajeva. CDC je ranije rekao da ako ljudi, koji nisu potpuno vakcinisani protiv kovida dođu u bliski kontakt sa osobom koja je pozitivna, treba da ostanu kod kuće najmanje pet dana. Sada agencija kaže da karantin kod kuće nije neophodan, ali poziva te ljude da nose visokokvalitetne maske 10 dana i da se testiraju posle pet. Agencija nastavlja da preporučuje osobama koje su testirane pozitivno da se izoluju od drugih najmanje pet dana, bez obzira na to da li su vakcinisane. Zvaničnici CDC-a savetuju da zaraaženi mogu da prekinu izolaciju ako nemanju temperaturu 24 sata, a da nisu uzimali lekove, i ako su bez simptoma ili se simptomi poboljšavaju.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerikanci izjednačili vakcinisane i nevakcinisane, ali bez uticaja na Đokovića

Izvor: B92, 12.Avg.2022

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) SAD doneo je nove mere u vezi sa nevakcinisanim osobama...Donesen je novi paket popuštanja mera koji se odnosi na preporuke karantina i držanja socijalne distance...Nove mere omogućavaju nevakcinisanim Amerikancima da preskoče karantin nakon što budu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.