Brnabić: Barikade na severu Kosova i Metohije ne pokazuju samo nezadovoljstvo i očaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2022, 13:47

Brnabić: Barikade na severu Kosova i Metohije ne pokazuju samo nezadovoljstvo i očaj

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, reagujući na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da grupe kosovskih Srba moraju odmah da uklone barikade, da barikade na severu Kosova i Metohije ne pokazuju samo nezadovoljstvo i očaj Srba na KiM.

"Tu su ne samo zato što su im ugrožena osnovna ljudska prava, već štite i Briselski sporazum koji ste potpisali i čije sprovođenje treba da garantuje EU", napisala je ona na Tviteru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prema njenim rečima, barikade su poziv na mir i, takođe, poziv na akciju međunarodne zajednice da počne da radi svoj posao!

"Dakle, da, pomozite (premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu) Kurtiju da ukloni barikade i zajedno sa njim ćete ukloniti sve što je ostalo od vašeg autoriteta i kredibiliteta", istakla je ona.

Brnabić je istakla da po svemu sudeći, Kvinta, zajedno sa Boreljom, navodi da barikade na severu Kosova i Metohije moraju da budu uklonjene jer su nelegalne.

"Zanimljivo, nisu toliko glasni o nezakonitosti hapšenja Srba, na primer Dejana Pantića, koji je uhapšen juče bez ikakvih dokaza, ili kada kosovska policija krši Briselski sporazum ulaskom u opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu, naoružana dugim cevima", napisala je ona.

Brnabić je naglasila da ti ljudi na barikadama jasno izražavaju svoj protest i to rade mirno, a da je jedini način da ih čuju, nažalost, na barikadama.

"Da li ste li ih čuli kada im je u januaru ove godine oduzeto pravo glasa? Ne baš. Da li ste ih čuli pre tri meseca kada im je Priština zaplenila imovinu za izgradnju nelegalnih vojnih stanica? Apsolutno ne", napisala je premijerka Srbije.

Ona se zapitala: "Da li ste ih čuli 136 puta kada su različite srpske porodice napadnute samo ove godine (50 odsto više od dolaska Kurtija na vlast u Prištini)? Ne".

"Obraćate pažnju samo kada su na barikadama", istakla je ona.

Sada svi vide da Kurti ne želi mir i stabilnost

Premijerka je ranije izjavila da sada svi vide da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi mir i stabilnost.

"Ono što Kurti vidi kao pretnju su naši konstantni pozivi na mir i stabilnost, pozivi na otvoren i iskren dijalog, kao i potpunu implementaciju svakog sporazuma postignutog između Beograda i Prištine. Srbija ima interes za mir i stabilnost", navela je Brnabić na Tviteru.

Ona je naglasila da Srbija poštuje svaki potpisani sporazum: Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i Povelju UN.

"To su naše vrednosti. Ali, Kurtijeve vrednosti su sledeće: Briselski sporazum - ne postoji, Vašingtonski sporazum - ne važi, Rezolucija 1244 - pretnja za Prištinu. Takođe, za njega su ljudska prava i vladavina zakona - zabranjivanje Srbima da glasaju, konfiskovanje njihove imovine i svakodnevna pretnja upotrebom brutalne sile", istakla je Brnabić.

Premijerka je citirala današnji Kurtijev tvit u kojem je naveo da "Priština ne želi konflikt, već dijalog i mir".

"Međutim, činjenica je da sada svi, čak i njegove najveće pristalice iz EU i SAD, vide za šta se on zaista zalaže i kakve su njegove vrednosti. To nisu ni mir, ni stabilnost", navela je Brnabić.

Ona ističe da će mir preovladati i da Kurti neće uspeti u svojim namerama.

"Još jednom, uprkos Kurtijevom neodgovornom ponašanju i ratnohušačkoj politici, pozivam na smirenje i strpljenje. Svi protesti treba da budu mirni i demokratski. Moramo da zaštitimo ono što je najvažnije za sve, a to je mir", poručila je Brnabić.

Kurti je nešto ranije naveo da "pošto je pitanje registarskih tablica rešeno i izbori odloženi, kriminalne bande na severu Kosova nemaju više nikakav izgovor za barikade i nasilne napade na kosovsku policiju".

"Predsednik i premijerka Srbije su takođe zapretili vojnom agresijom, tražeći da će se srpska vojska vrati na našu teritoriju. Ne tražimo konflikt, već dijalog i mir. Ali, želim da budem jasan: republika Kosovo ce se braniti, silovito i odlučno", naveo je Kurti na Tviteru.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Ono što Kurti vidi kao pretnju su naši konstantni pozivi na mir i stabilnost

Izvor: 24sedam.rs, 11.Dec.2022

Premijerka je naglasila da Srbija poštuje svaki potpisani sporazum: Briselski, Vašingtonski, Rezoluciju 1244 SB UN i Povelju UN

Nastavak na 24sedam.rs...

"ZA NJEGA NE VAŽI NIJEDAN SPORAZUM" Brnabić odgovorila Kurtiju: To što on doživljava kao pretnju su naši pozivi na mir i stabilnost

Izvor: Blic, 11.Dec.2022

Uporedo sa provokacijama na severu Kosovo stižu i otrovne strelice na relaciji Priština-Beograd. Tako je premijer Kosova Aljbin Kurti zapretio da će "Kosovo na agresiju Srbije odgovoriti svom snagom koju ima". Na tu pretnju odgovorila mu je premijerka Srbije Ana Brnabić i poručila da Kurti ne poštuje...

Nastavak na Blic...

Vučić: Neka nam kažu koju medjunarodni sporazum misle da poštuju

Izvor: Beta, 12.Dec.2022, 13:34

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je danas vlasti u Prištini i "one koje joj pomažu", koji medjunarodni sporazum misle da poštuju u odnosima sa Beogradom i šta zapravo traže od Srbije."Kažite mi koji dokument hoćete da poštujemo i mi ćemo da ga poštujemo. Ne morate sve, evo švedski...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.