Bejrut u oblaku dima, desetine povređenih na protestu

Izvor: RTS, 18.Jan.2020, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bejrut u oblaku dima, desetine povređenih na protestu

Desetine ljudi povređene u sukobima sa snagama bezbednosti u Bejrutu koje su protiv njih koristile suzavac, gumene metke i vodene topove. Libanski predsednik Mišel Aun pozvao vojsku da uspostavi javni red i mir na ulicama Bejruta.
Demonstranti su se suprotstavili policiji metalnim barijerama, granama od drveća i saobraćajnim znakovima u blizini libanskog parlamenta.

Libanski Crveni krst naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je najmanje 100 osoba dobilo medicinsku pomoć na licu mesta, dok je 65 odvedeno u bolnicu. Petnaest demonstranata je uhapšeno.
Vatrogasci su uspeli da ugase požar koji je progutao šatore improvizovanog kampa u centru grada, dok se visoki stubovi crnog dima peli u vazduh.
Snage bezbednosti saopštile su na Tviteru da je policija u Bejrutu "direktno i snažno" napadnuta na jednom od ulaza u zgradu parlamenta.
U objavi građani su pozivani da se udalje sa tog područja radi sopstvene bezbednosti.

U međuvremenu, libanski predsednik Mišel Aun pozvao je vojsku da uspostavi javni red i mir na ulicama Bejruta.
Desetine povređenih bio je bilans i nereda i tokom proteklih dana koje je izazvao masovni bes prema bankama koje su sprečile klijente da pristupe svojim štednim računima. 

U utorak uveče demonstranti su razbijali bankomate i fasade filijala banaka.
Libanski spoljni dug dostigao je 87 milijardi dolara, što predstavlja 150 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Takođe, nezadovoljstvo građana podstaknuto je vakuumom na vlasti. Pritisnut masovnim protestima zbog rasta troškova života i padom standarda, premijer Sad el Hariri bio je prinuđen da u oktobru podnese ostavku. Vodeći političari u zemlji još nisu uspeli da se dogovore o novoj vladi ili planu za izlazak iz krize.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Desetine povređenih na protestu u Bejrutu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Jan.2020

U Bejrutu su u sukobima sa snagama bezbednosti koje koriste suzavac i vodene topove povređene desetine ljudi. Demonstranti su se suprotstavili policiji metalnim barijerama, granama od drveća i saobraćajnim znakovima u blizini libanskog parlamenta, a vatrogasci pokušavaju da ugase požar koji je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.