Žene letači za svoju stariju koleginicu: Novinarka skočila padobranom iznad Subotice posle pauze od 57 godina

Izvor: TangoSix.rs, 23.Sep.2021, 16:45

Žene letači za svoju stariju koleginicu: Novinarka skočila padobranom iznad Subotice posle pauze od 57 godina

Članice udruženja žena letača Srbije došle su na ideju da svojim starijim članicama, vazduhoplovim veterankama, omoguće ponovo evociranje uspomena i emocija koje su kao mlade doživljavale prilikom svojih prvih skokova, kao i mlađim članicama padobrankama priliku za motivaciju u pogledu treniranja i usavršavanja.
Kako su iz udruženja rekle za Tango Six, u toku je projekat „Heroine našeg neba“ koji ima za cilj prvenstveno popularizaciju žena u vazduhoplovnim sportovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << ovog puta u padobranstvu.
– Projekat je namenjen i mladim zaljubljenicima u visine koji bi se prvi put oprobali u padobranstvu.
Za njih smo, uz pomoć naših donatora i prijatelja, prošle nedelje u Subotici organizovale namenski kurs letenja pod kupolom koji je održao priznati instruktor padobranstva Dimitrije Dadić. – kažu iz udruženja, naglašavajuću da je u pitanju bitna edukacija za bezbednije obavljanje rekreativnih skokova.
– Posebno nas je radovala prilika da jednoj od naših najstarijih članica, gospođi Gizeli Štanjo Tot, ispunimo želju da skoči iz aviona na svom matičnom Bikovu posle 57 godina. Ovoga puta u tandemu.
Gizela je prvi skok napravila iznad Subotice avgusta 1964. godine iz aviona An-2. Trenutno je penzioner a svoj radni vek provela je kao novinarka lista „Mađar So“.
Gizela Šanjo Tot na početku svoje padobranske karijere pre više od pola veka / Foto: Lična arhiva …i njeno oduševljenje nakon skoka prošle nedelje / Foot: UŽLS Iskoristile smo priliku da tandemom skoči i najmlađa članica Udruženja žena letača, pilot jedrilice Zora Vilotić, kako sama kaže budući vojni pilot. – kažu iz udruženja za naš portal.
Projekat „Heroine našeg neba“ finansiralo je Ministarstvo odbrane Republike. Partner u projektu je Padobranski klub veterana 63. padobranske brigade „Arhistratig“ iz Beograda, sa kojim Udruženje žena letača sarađuje već nekoliko godina. Projekat se sprovodi na sportskom aerodromu Lisičji Jarak kod Beograda i Sportskom aerodromu Bikovo kod Subotice.
The post Žene letači za svoju stariju koleginicu: Novinarka skočila padobranom iznad Subotice posle pauze od 57 godina appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.