Zavičajni dani u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2018, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zavičajni dani" u Subotici

Dodelom povelje zahvalnosti francuskom humanitarcu Arnou Gujonu na svečanosti u Gradskoj kući, u Subotici su počeli "Zavičajni dani". Tokom pet dana, Srbi poreklom s druge strane Dunava i Save predstaviće tradicije zavičaja svojim sugrađanima.

Velikim aplauzom Subotičani su dočekali i zahvalili se humanitarcu koji je organizovao više od osam hiljada donatora u Francuskoj i dopremio više od trideset konvoja pomoći vredne milion i po evra narodu na Kosovu. Arno Gujon, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << priznanje na suprotnom kraju zemlje, doživljava kao solidarnost.

"Ljudi koji žive danas u Subotici, mnogi od njih su dolazili sa drugih krajeva, pogotovo nakon stravičnih događaja devedesetih godina. I, verovatno, njima je u jednom trenutku bila potrebna pomoć. I zato verujem da je solidarnost građana u Subotici ujedno i veća zato što znate šta je to biti bez osnovnih uslova za život i brinuti za budućnost. Ne samo svoju, već za budućnost svoje dece", smatra Gujon.

Petodnevna manifestacija ponudiće Subotičanima i gostima bogat kulturno-umetnički program, nastupe poznatih muzičkih imena, te sportske i humanitarne aktivnosti.

"Učesnici Zavičajnih dana: došli ste svojima, došli ste kod svojih. U Suboticu, grad koji je svojim simbolom ornamentom u vidu sveta sa četiri latice okrenute jedna prema drugoj, razume i podržava različitosti, koji upravo u njima pronalazi nadahnuće za svoj dalji razvoj", poručuje predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga Borivoje Vukajlović.

Zavičajni dani su jedna od nekoliko manifestacija od velikog značaja za Grad Suboticu.

"Zavičaj je mesto vrednosti koji nam neda da se raskorenimo. I smatram da je ova manifestacija jedna određena vrsta otpora tim globalnim stremljenjima u kojima čovek zaista postaje otuđen od svog zavičaja, od sveta u kojem se nalazi",  smatra načelnik Severnobačkog okruga Dragi Vučković.

Zavičajni dani prošle godine tokom šest dana i četrdeset sati programa okupili su više od hiljadu i šeststo učesnika, uz više hiljada posetilaca, koje organizatori očekuju i ove godine.
Pogledaj vesti o: Subotica,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.