Vulin: Srpsko-mađarski odnosi na istorijskom maksimumu

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Apr.2016, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Srpsko-mađarski odnosi na istorijskom maksimumu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ocenio je danas u Subotici da su odnosi Srbije i Mađarske na istorijskom maksimumu i dodao da odnosi prema mađarskoj manjinskoj zajednici u Srbiji mogu da budu uzor i drugim državama.

"Ponosni smo kako se odnosimo prema našim manjinama i nadamo se da će se i ostale zemlje tako ponašati i prema srpskoj manjini", rekao je Vulin na sastanku Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske za manjinska >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pitanja, koji je održan u Subotici.

On je kazao da je srpska manjina u Mađarskoj ostavila dubok i neizbrisiv trag u istoriji i kulturi mađarske države, kao što je i mađarska manjina ostavila dubok i neizbrisiv trag u Srbiji.

Poverenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Ferenc Kalmar izjavio je da su srpsko-mađarski odnosi u istoriji postigli vrhunac, iako su dve države tokom istorije vrlo često nanosile bol jedna drugoj.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da odnosi dve države nikada nisu bili uravnoteženiji nego što su danas i da dobrobit od toga imaju srpska zajednica u Mađarskoj i mađarska zajednica u Srbiji.

Pastor je rekao da svaka zajednica u svojoj državi mora da ima svoje političke predstavnike koji će u okviru parlamentarne demokratije identifikovati probleme i za njih tražiti rešenje i novac.

"Zahvaljujem našim partnerima sa kojima smo postigli istorijsko pomirenje, kao i na aktivnostima koji dograđuju pravni sistem u Srbiji, a koji se tiče manjinskih pitanja. Srbija u rešavanju manjinskih pitanja može da bude primer i susednim zemljama", kazao je Pastor.

Kopredsedavajući komisije državni sekretar u Ministarstvu za rad Nenad Ivanišević ocenio je da je rad Međuvladine mešovite komisije dveju država pozitivan.

"Sa srpske strane bi usvajanje Akcionog plana iz ove oblasti trebao da na dugoročan način odredi položaj nacionalnih zajednica u obe države. Takođe, moram da pohvalim mađarsku stranu zbog istorijske odluke o dodeli finansijskih sredstava za projekat srpske nacionalne zajednice i o vraćanju imovine Srpske pravoslavne crkve u Budimpešti", rekao je Ivanišević.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.