Srpsko-mađarski odnosi na istorijskom maksimumu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2016, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko-mađarski odnosi na istorijskom maksimumu

Srbija u rešavanju manjinskih pitanja može da bude uzor drugim državama i predvodnica u regionu, poručili su danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor na otvaranju 5. sednice Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske o nacionalnim manjinama.

Vulin je novinarima rekao da su odnosi Srbije i Mađarske na istorijskom maksimumu, da su sva otvorena pitanja ostala iza tih država, te >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je Vlada Srbije posvećena dobrosusedskoj politici prema svim susedima.

Odnosi dve zemlje su, prema njegovim rečima, takvi da iz njih može proizaći samo velika korist i za pripadnike mađarske i za pripadnike srpske zajednice.

"Rešenja koja smo pronašli, posebno ona koja se tiču odnosa prema manjinskoj zajednici na prostoru Srbije, sigurno mogu da budu uzor drugim državama. Mi smo ponosni kako se odnosimo prema našim manjinama i nadamo se da će se ostale zemlje tako ponašati prema srpskoj manjini", naglasio je Vulin, navodeći da bi i jedna i druga zemlja bile daleko siromašnije da u njima nema Srba, odnosno Mađara.

Podsećajući na ustavnu obavezu države da vodi računa o Srbima van Srbije, Vulin je kazao da Vlada Srbije želi da onoliko koliko vodi računa o srpskoj zajednici u Mađarskoj želi da vodi računa i o mađarskoj zajednici u Srbiji.

"U Subotici smo danas da radimo, da unapređujemo položaj i jedne i druge zajednice, da jačamo odnose za koje zaista verujem da nikada ni na koji način neće biti narušeni. Mađarska i Srbija su susedi, često razmišljaju zajedno, vode računa o svojim zajednicama i o tome da njihov odnos bude takav da može da bude primer i svima ostalima", naveo je Vulin.

Pastor je kazao da polako postaje dosadna rečenica da odnosi dve zemlje nikada nisu bili uravnoteženiji nego danas, ali da je za njega to radosna rečenica, jer su benefitari takvog stanja, koje je realno stanje, srpska zajednica u Mađarskoj i mađarska zajednica u Srbiji.

Takvi odnosi su, prema njegovim rečima, posledica odnosa dva premijera i dve vlade, ali su i rezultat odnosa manjinskih zajednica u sopstvenim državama.

"Sa tog aspekta mislim da je važno da svaka zajednica u sopstvenoj državi ima svoje legitimno političko predstavljanje, da kroz parlamentarni život i okvire parlamentarne demokratije identifikuje svoje probleme, da za to traži rešenje i da za to rešenje obezbeđuje partnere. Vojvođanska zajednica u Srbiji permanentno takav odnos ima, permanentno traži i pronalazi partnere", naveo je Pastor.

Dodao je da je zadovoljan što će danas, pet godina nakon poslednje sednice Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske o nacionalnim manjinama, biti sačinjen inventar šta je urađeno.

"Inventar će što se nas tiče biti impozantan i pozitivan. Zahvaljujem se našim partnerima sa kojima smo uspeli značajne korake da povučemo i što se tiče istorijskog pomirenja, zakonodavne aktivnosti koja dograđuje pravni sistem Srbije i što se tiče manjinskog akcionog plana. Mislim da je Srbija pokazala da u rešavanju manjinskih pitanja može da bude predvodnica u regionalnom smislu", rekao je Pastor.

Uz napomenu da je rad Komisije veoma značajan, ali da ne treba očekivati od nje da rešava probleme, već da probleme treba rešavati permanentno, Pastor je kazao da je danas prilika da se zaokruži inventar o postignutom i da se notiraju novi zadaci i rokovi za rešavanje onog što je otvoreno.

"Mi nemamo nove zahteve u odnosu na ono što smo do sada govorili kao otvoreno pitanje. U politici rešavanje jednog pitanja nije rešavanje zauvek, nego rešavanje pitanja istovremeno nosi nove zadatke. Na primer, manjinski akcioni program jeste usvojen, ali on nosi zadatke za sve nas za sledećih nekoliko godina", kazao je Pastor.

158
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vulin i Pastor: Srbija uzor drugim državama

Izvor: RTS, 04.Apr.2016

Srbija u rešavanju manjinskih pitanja može da bude uzor drugim državama i predvodnica u regionu, poručili su danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.