U Subotici oduzete protivzakonito držane ptice pevačice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2020, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Subotici oduzete protivzakonito držane ptice pevačice

Nadležne pokrajinske institucije su 15. januara pronašle u Subotici protivzakonito držane, strogo zaštićene vrste ptica, saopštio je danas Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

U pitanju je ukupno 21 jedinka ptica pevačica, od čega 12 češljugara, po četiri čiška i konopljarke i jedna žutarica. Ptice su oduzete od osobe koja ih je držala u zarobljeništvu i privremeno zbrinute u prihvatilištu za divlje životinje Zoo vrta "Palić" do puštanja u prirodu, kaže se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u saopštenju.

Protiv osobe koja je držala ove ptice pokrenut je odgovarajući postupak pred nadležnim pravosudnim organima.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode naglašava da je na osnovu Zakona o zaštiti prirode zabranjeno, iz bilo kojeg razloga, zarobljavati divlje strogo zaštićene vrste koje žive u prirodi.

Ovakav slučaj deo je veoma velikog, masovnog hvatanja divljih ptica pevačica u prirodi, koje se potom prodaju radi držanja u zarobljeništvu. U nekim delovima Srbije, a naročito u okolnim zemljama, neke vrste ptica pevačica se drže kao ukras radi pesme (naročito češljugari) ili radi ukrštanja sa nekim drugim vrstama koje su im genetski slične, stoji u saopštenju.

Pri tome se, kako se ukazuje, ženke nemilosrdno odstranjuju, a ogroman broj uhvaćenih jedinki strada pre nego što budu sposobne za razmnožavanje.

Budući da se ilegalno hvatanje ptica pevačica vrši dok su ptice u jatima, tokom hladnog perioda godine, i pomoću mreža, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode pozvao je sve koji se zadržavaju u prirodi da ovakve pojave prijave na telefon 021/4896-306 i prijave one koji divlje ptice nezakonito drže u kavezima da bi se nastavilo sa otkrivanjem i pravnim procesuiranjem ovakvih slučajeva.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Subotica: Oduzete protivzakonito držane strogo zaštićenje ptice pevačice

Izvor: Radio 021, 20.Jan.2020

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, inspekcija za zaštitu životne sredine, te Policijska uprava u Subotici pronašli su u ovom gradu protivzakonita držane strogo zaštićene vrste ptica...U pitanju je 21 jedinka ptica pevačica, od čega 12 češlјugara, četiri čiška, četiri konoplјarke i...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.