Izvor: Radio 021, 20.Jan.2020, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Oduzete protivzakonito držane strogo zaštićenje ptice pevačice

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, inspekcija za zaštitu životne sredine, te Policijska uprava u Subotici pronašli su u ovom gradu protivzakonita držane strogo zaštićene vrste ptica.

U pitanju je 21 jedinka ptica pevačica, od čega 12 češlјugara, četiri čiška, četiri konoplјarke i jedna žutarica.

"Ptice su oduzete od osobe koja ih je držala u zaroblјeništvu, a nakon toga su privremeno zbrinute u prihvatilištu za divlјe životinje Zoo vrta 'Palić' >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << do puštanja u prirodu. Protiv osobe koja je držala ove ptice pokrenut je odgovarajući postupak pred nadležnim pravosudnim organima", navodi se u saopštenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

U Zavodu naglašavaju da je na osnovu Zakona o zaštiti prirode zabranjeno zaroblјavati divlјe strogo zaštićene vrste koje žive u prirodi iz bilo kojeg razloga.

"Ovakav slučaj deo je veoma velikog, masovnog hvatanja divlјih ptica pevačica u prirodi, koje se potom prodaju radi držanja u zaroblјeništvu. U nekim delovima Srbije, a naročito u okolnim zemlјama, neke vrste ptica pevačica se drže kao ukras radi pesme (naročito češlјugari) ili radi ukrštanja sa nekim drugim vrstama koje su im genetski slične. Pri tome se ženke nemilosrdno odstranjuju, a takođe ogroman broj uhvađenih jedinki strada pre nego što budu sposobne za razmnožavanje", ukazuje se u saopštenju.

Budući da se ilegalno hvatanje ptica pevačica obavlja dok su ptice u jatima, tokom hladnog perioda godine, i pomoću mreža, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode poziva sve koji se zadržavaju u prirodi da ovakve pojave prijave na telefon 021/4896-306, te da prijave one koji divlјe ptice nezakonito drže u kavezima da bi se nastavilo sa otkrivanjem i pravnim procesuiranjem ovakvih slučajeva.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.