Svaki peti korisnik Narodne kuhinje u Subotici je dete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2019, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki peti korisnik Narodne kuhinje u Subotici je dete

Savremeni način života koji podrazumeva produženo radno vreme, nedostatak vremena roditeljima da prate i reaguju na razvojne potrebe dece, kao i poremećaj komunikacije među supružnicima dovodi do narušene funkcije porodice, pa tako ona nije u mogućnosti zadovoljiti potrebe svojih članova što rezultira disfunkcionalnošću porodice na svim nivoima. 

Ovo je jedno od zaključnih razmatranja subotičkog Centra za socijalni rad u izveštaju o njihovom radu za prošlu godinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << I druga strana medalje porodica u Subotici danas.

Svaki peti korisnik Narodne kuhinje u Subotici je dete. Među hiljadu i trista korisnika je više od dvesta porodica.

"Trend rasta traje. Traje godinama unazad. Mnogo je porodica gde su roditelji samohrani. I gde ima troje četvoro, pa čak i u većini slučajeva šestoro i sedmoro dece", opisuje situaciju saradnik ove organizacije Miodrag Varo.

Narodna kuhinja je samo jedna oblast koju iz budžeta finansira lokalna samouprava kao podršku porodicama. Pored interventnih pomoći, tu su i podrška roditeljstvu, trudnicama, veštačkoj oplodnji, prevozu učenika i besplatne užine za ugrožene.

"Jeste u današnje vreme izazov sačuvati porodicu na okupu, da bude srećna porodica, da obezbedimo i kvalitetno odrastanje, kvalitetno obrazovanje dece, ali samim tim i zaposlenje", smatra član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja Ilija Đukanović.

Veliki, možda i najveći izazov za brojne subotičke porodice počinje na autobuskoj stanici odakle već mesecima ili glave porodice ili cele porodice odlaze na zapad u potrazi za poslom. O kom broju se radi, to zvanična statistika ne beleži.

Novi investitori i kvalitetno obrazovanje, po oceni gradskih čelnika, ključ su ostanka.

"Naravno da se Grad Subotica trudi da stvori sa jedne strane i povoljan privredni ambijent i privrednu klimu, kako bi došli novi investitiori, otvorila nova radna mesta. Sa druge strane, moramo da razmišljamo i o obrazovanju i kvalitetnim profilima koji se traže u današnje vreme", dodaje Đukanović.

Možda najbolji podatak koji oslikava krizu porodice datira iz 2017. godine po kojem se u Subotici skoro na dva sklopljena braka jedan razvede. Slična statistika je i u opštinama Novi Kneževac, Kikinda, Bečej, Vršac, Apatin i Sombor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.