Subotički sud vratio zemlju Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Izvor: Kurir, 12.Sep.2013, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotički sud vratio zemlju Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Nezadovoljni poljoprivrednici, koji zahtevaju da se i ta zemlja nađe na licitacijama, razmatraju mogućnost kontratužbe

SUBOTICA - Osnovni sud u Subotici presudio je u korist Srpske pravoslavne crkve i zabranio licitaciju zemljišta koje joj je dodeljeno odlukom Skupštine grada iz 2007. godine, a koja je u međuvremenu proglašena nezakonitom.

Nezadovoljni poljoprivrednici, koji zahtevaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da se i ta zemlja nađe na licitacijama, razmatraju mogućnost kontratužbe.

Presuda je doneta u sporu Srpske pravoslavne crkvene opštine Subotičke, koja je kao i Katolička biskupija i Evangelistička crkva, tužila prošle godine grad Suboticu i Ministarstvo poljoprivrede zbog toga što su im oduzeli oko 700 hektara zemljišta.

Skupština opštine Subotica 2007. godine donela je odluku kojom je dala na korišćenje 700 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta crkvama i verskim zajednicama do donošenja konačne odluke o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama. Međutim, nakon što je prošle godine usvojen Zakon o restituciji, Ministarstvo poljoprivrede je naložilo da se to zemljište uvrsti u program izdavanja.

Crkve i verske zajednice, smatrajući da im se time oduzima zemljište, pokreću tužbu protiv grada, a nadležni sud stavlja zabranu gradu i državi na raspolaganje tim zemljištem, sve na osnovu odluke iz 2007, a jučerašnja presuda je prva koja je doneta u ovom sporu.

Nakon ove presude, na koju stranke imaju pravo žalbe, dvadesedetak nezadovoljnih poljoprivrednika je došlo danas u Gradsku kuću i zvaničnicima postavilo pitanje zbog čega još nije donet Program godišnjeg korišćenja, uređenja i zaštite državnog poljoprivrednog zemljišta.

Kako je izjavio član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac, Ministarstvo poljoprivrede još nije dalo saglasnost na ovogodišnji Program, jer na to utiče i činjenica da još nije poništena sporna odluka iz 2007. godine, a za koju je Javno pravobranilaštvo utvrdilo da je nezakonita i preporučilo da se ona poništi tamo gde je i doneta - na Skupštini.

Međutim, iako se tri puta našla na dnevnom redu, što zbog nedostatka kvoruma, što zbog nedostatka većine, ova odluka nije poništena.

"Dok ne dobijemo saglasnost iz Ministarstva, ne smemo ni kvadratni milimetar zemljišta da izdamo. U ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću da kažem šta će se desiti. Istina je da su agro rokovi protekli, ove godine na državnoj zemlji nećemo sejati uljanu repicu, a ugroženi su i rokovi za setvu pšenice", rekao je Ostrogonac.

On je dodao da je dobio informacije iz Pravobranilaštva i Ministarstva da će se ove dve institucije žaliti na jučerašnju presudu Osnovnog suda.

Povodom presude, večeras se sastaje i Upravni odbor Udruženja poljoprivrednika Subotice, na kojoj će se razmatrati mogućnost kontratužbe, na osnovu sličnih iskustava iz prethodnih sporova s Agrokombinatom.

Kako je Tanjugu izjavio član Upravnog odbora ovog udruženja Miroslav Kiš, poljoprivrednici su "razočarani odlukom Osnovnog suda".

"Mi ćemo večeras na Upravnom odboru zauzeti stav o daljim koracima. Verovatno ćemo uzvratiti kontratužbom i nastojaćemo da zaštitimo interese poljoprivrednika, jer su ovo interesi samo pojedinaca", rekao je Kiš.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Subotičkoj danas nisu komentarisali jučerašnju presudu.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.