Sijarto: Jačanje mađarske, jača i srpsku privredu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2017, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sijarto: Jačanje mađarske, jača i srpsku privredu

Interes Mađarske, ali i same Evropske unije je da Srbija što pre postane članica Unije, poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto, koji se u Srbiji susreo sa državnim vrhom. Predsednik Vučić izrazio je zadovoljstvo što su odnosi dveju zemalja na najvišem nivou u istoriji i pozdravio najavljeno održavanje Četvrte zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske. Sijarto je istakao da Mađarska poštuje napredak Srbije na evropskom putu i da zato ne moli, već zahteva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se ove godine otvori pet poglavlja u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. On je podvukao da bez stabilne Srbije nema ni stabilnog Balkana, a stabilnost se, kaže, postiže bržom integracijom regiona u Uniju. Sijarto je u Subotici prisustvovao potpisivanju ugovora mađarskih privrednika iz Vojvodine o finansijskoj podršci sa Fondacijom „Prosperitati",pomoću koje će Vlada Mađarske investirati u našu zemlju 4,5 milijardi dinara.

Predstavnici petnaest kompanija potpisali su danas sa Fondacijom Prosperitati ugovore o finansijskoj podršci velikim investicijama. Program obuhvata bespovratna sredstva, kreditni aranžman i lično učešće, a jedno od preduzeća koje može da računa na podršku je i Skala garden iz Subotice.

"Mi otvaramo nove pogone za proizvodnju sistema za navodnjavanje od plastike i mislim da će to mnogo doprineti razvoju naše firme jer otvaramo se prema novim tržištima, kapacitetima su nam rasprodati, tako da je ovo bila idealna prilika i da zaposlimo i da unapredimo firmu"- kaže predstavnik ovog preduzeća Srđan Skala.

Ugovori su potpisani u sklopu konkursa vrednog 10 milijardi dinara kojima će biti finansirano ukupno 36 projekata, od čega Vlada Mađarske dodeljuje skoro 4,5 milijardi.

"Od proizvodnje bicikala, preko proizvodnje delova za automobile, imamo tu i integraciju u voćarstvu i povrtarstvu i tako dalje. Tu se vidi šarolikost vojvođanskih privrednika, i u poljoprivredi i u ostalim granama"- naglasio je zastupnik fondacije Prosperitati Balint Juhas.

U izjavi za RTV lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je ocenio da je ovo ogromna podrška, kako u emotivnom i moralnom, tako i u finansijskom pogledu, ali da zasluge pripadaju i Srbiji koja je stvorila ambijent da se ta podrška i ostvari.

"Sa ovim razvojnim idejama se stvara oko sedam stotina radnih mesta i ono što je od toga mnogo bitnije da se stvara mogućnost da ova preduzeća imaju dugoročne ugovore sa dobavljačima u sveri poljoprivredne proizvodnje i tu se radi o brojci iznad četiri hiljada porodičnih domaćinstava"- istakao je Pastor.

Ukupna podrška Vlade Mađarske koja će ovdašnjim Mađarima biti plasirana vredna je 60 milijardi forinti, odnosno više od 190 miliona evra.

"Jačanjem Mađarske jača se i ekonomija Srbije, zato što ove firme u Srbiji rade, plaćaju porez, i najverovatnije će pored mađarskih partnera imati i partnere iz Srbije. Jačanje Mađarske privrede jača i srpsku privredu i to se u potpunosti uklapa u politički i privredni interes Mađarske"- kazao je ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Do sada je finansirano 6.500 projekata male vrednosti sa četiri milijarde dinara. U toku su konkursi za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, seoskih kuća i projekte srednje vrednosti, iznad 50 i 500 hiljada evra.

Mađarska će insistirati da Srbija otvori pet poglavlja

Mađarska će insistirati da naša zemlja ove godine otvori pet poglavlja u procesu pregovora o priključenju Evropskoj uniji, jer bi to bio pozitivan signal Srbiji na njenom evropskom putu, izjavio je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Vučić i Sijarto su razgovarali o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama i situaciji u regionu, saopštila je Pres služba Predsednika.

Predsednik Vučić i ministar Sijarto su zaključili da je u interesu obeju zemalja da nivo političkih odnosa obezbedi i veću ekonomsku saradnju, a posebno veći obim mađarskih investicija.

"Pozdravljeno je povećanje trgovinske razmene od 34 odsto, kao i povećan izvoz Srbije u susednu Mađarsku", navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što su odnosi dveju zemalja na najvišem nivou u istoriji i pozdravio najavljeno održavanje Četvrte zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske.

Predsednik Vučić je istakao da u Srbiji postoji povoljno i stimulativno poslovno okruženje, a mađarska ulaganja i učešće mađarskih kompanija u zajedničkim projektima su dobrodošli.

On je izrazio zahvalnost za podršku koju Mađarska pruža Srbiji u procesu evrointegracija, kao i za napore mađarskih zvaničnika da održe dinamiku pregovora o proširenju.

Srbija i Mađarska primer dobrosusedske saradnje

Interes Mađarske, ali i same Evropske unije je da Srbija što pre postane članica Unije, poručio je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, nakon razgovora sa ministarkom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović, koja je istakla da i pored svih problema, evropske integracije ostaju strateški prioritet Srbije.

Sijarto je istakao da Mađarska poštuje napredak Srbije na evropskom putu i da zato ne moli, već zahteva da se ove godine otvori pet poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU.

"Moramo dati pozitivne odgovore Srbiji, radi što boljeg napretka ka EU", rekao je Sijarto.

On je podvukao da bez stabilne Srbije nema ni stabilnog Balkana, a stabilnost se, kaže, postiže bržom integracijom regiona u EU.

Antić i Sijarto o modalitetima sigurnog snabdevanja gasom

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Peterom Sijartom o modalitetima sigurnog snabdevanja gasom i mogućoj izgradnji novih gasno-transportnih sistema koji bi, između ostalog, povezali i Srbiju i Mađarsku.

"Mađarska čini sve da Srbija može da zaključi pregovore sa EU do 2021. godine", podvukao je Sijarto i dodao da je to i izraz zahvalnosti za odnos Srbije prema nacionalnim manjinama, kao i da odnosi dve zemlje nikad nisu bili bolji.

Odnos Srbije prema manjinama, istakao je, odgovara evropskim propisima i merilima, pa Srbija može da posluži kao primer i zemljama članicama EU, ali i zemljama koje žele da uđu u EU.

On je dodao da Mađarska garantuje sva prava srpskoj manjini u toj zemlji.

Jadranka Joksimović je navela da je Mađarska za Srbiju izuzetno važna i da su pripadnici mađarske manjine u Srbiji spona poštovanja i zajedničkog interesa da ovaj prostor ekonomski napreduje i da građani, bez obzira na nacionalnost, žive bolje.

"Ono što Sijarto kaže o stanju prava nacionalnih manjina u Srbiji više mi znači od svake ocene iz izveštaja EK, jer je mađarska manjina u Srbiji brojna, Mađari ovde rade i žive i mogu da procene na koji način se Srbija odnosi prema svim građanima druge nacionalnosti", rekla je ona i dodala da će se Srbija truditi da taj standard ne opadne, već da bude sve bolji.

"Nisam sigurna da sve druge države u regionu mogu da se pohvale takvim odnosom i tretmanom prema građanima druge nacionalnosti i njihovim manjinskim pravima, ali to je već pitanje za te druge države", podvukla je ministarka.


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.